51 гълъба литнаха над Монтана на Свети Дух (СНИМКИ)

С тържествена света литургия, отслужена от Видинският митрополит Даниил и Неврокопския митрополит Серафим и шествие, водено от хоругви и духова музика, в Монтана започна празника на града – Свети Дух.

51 бели гълъба - символ на християнския празник, който се отбелязва на 51-ия ден след Великден, литнаха от централния площад „Жеравица” над областния град. „Днес празнува не само Монтана, цялата християнска църква отбелязва слизането на третото лица на Господа – Светия Дух. Празнуваме освоето обновление и човешката жажда за Истина. Дори всичко да притежава човек, неговата душа пак ще бъде жадна за Истина”, изрече пред множеството, изпълнило центъра на Монтана митрополит Даниил.

„Зад нас е богатото историческо минало на най-старата държава в Европа и труда на поколения наши предци, градили някогашна и днешна Монтана. А ние живеем във време на промени, когато трябва да опазваме традициите си и да създаваме условия за по-добър живот, благополучие и перспективи за развитие на града ни и хората в него!”, каза на жители и гости на Монтана кметът Златко Живков.

10 делегации от побратимени градове във Франция, Германия, Русия, Полша, Словакия, Румъния и Сърбия поздравиха жителите на Монтана за деня на Свети Дух. С повечето от общините в чужбина Монтана от години реализира проекти, финансирани от еврофондовете. На сцената в центъра на града започна и Международният фолклорен фестивал, в който танци и песни на страните си ще покажат състави от Германия, Грузия, Румъния, Сърбия и Южна Корея. Над 5000 гости от страната и чужбина посрещна Монтана на тазгодишния си празник. Те разгледаха алеята на занаятите, творческата работилница на художниците от дружество „Тенец”, спортни изяви и изложби, включени в тържествената програма.

Празникът на областния град в Северозапада ще приключи с концерти на Графа и духовия оркестър „Виво Монтана” и заря.

Коментари

Задължително поле