54 дарители дадоха кръв за два дни след апел на болницата в Търново

За по-малко от две денонощия общо 54 души се отзоваха на призива за кръводаряване за пострадалите от тежката катастрофа край великотърновското село Ново село в неделя. Според медиците от старата столица такава обществена реакция се случва за първи път в последните няколко години.

Само в понеделник общо 36 души са преминали през кръв центъра на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, а във вторнок преди обяд са се отзовали още 18 човека. Веднага след тежкият инцидент, началникът на реанимацията на здравното заведение, д-р Сибила Маринова, призова в социалните мрежи всеки, който може да дари, тъй като болницата има спешна нужда от кръв от всички групи. Само за няколко часа постът й обиколи социалната мрежа и беше споделен близо 1000 пъти.

"Тъй като кръвните групи „АБ“ и „А“ са изключително редки, болницата винаги има нужда от тях", коментира д-р Маринова.

В пътното произшествие на 7 октомври пострада и бременна жена. Тя все още е с опасност за живота и остава в реанимация. Съпругът й е с гръдна травма, но е стабилизиран. Втора жена, която е с травма на лицев череп, в понеделник е била транспортирана в Пирогов, а най-леко пострадалият е напуснал болницата по собствено желание.

Коментари

Задължително поле