58 лица са арестувани, 48 оръжия са иззети при операция за противодействие на трафика на оръжия

Европол

58 ареста и 48 иззети оръжия в рамките на международна операция срещу трафика на оръжие от Западните Балкани към Европейския съюз, съобщават от МВР.

Международната операция за противодействие на трафика на оръжия от района на Западните Балкани към Европейския съюз е реализирана в периода 27-29 януари 2017 г. под координацията на Европол. В нея от българска страна са участвали структури на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, Главна дирекция „Гранична полиция”, Дирекция „Международно оперативно сътрудничество”, представители на Агенция „Митници”.

В рамките на операцията, на територията на участващите страни - Белгия, България, Хърватска, Унгария, Гърция, Нидерландия, Румъния, Словения, Испания, Швеция, Великобритания, Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Косово, Черна Гора и Сърбия - са осъществени завишени проверки на превозни средства на конкретни ГКПП-та, избрани на базата на анализ на риска и налична информация по отношение на трафика на оръжие през сухопътните граници.

В хода й са арестувани общо 58 лица, иззети са 48 оръжия, 833 различни по вид муниции, 4 ръчни гранати и приблизително 500 грама пластичен експлозив. Иззети са и наркотични вещества, в това число - приблизително 505 кг марихуана и 53 кг таблетки екстази. Предотвратен е трафик на 765 пакета контрабандни цигари и на  откраднат автомобил, установени са 8 опита за използване на подправени визи/ документи.

За целите на операцията, в централата на Европол (Хага, Нидерландия), е създаден Оперативен координационен център с участието на служители на участващите страни и организации (Европол, Интерпол и Фронтекс). В центъра е осъществявана координация на международно ниво в реално време и обмен на информация по отношение на проверяваните лица и обекти.

Коментари

Задължително поле