5G мрежата мори само „зелените”

Максималната скорост на 5G мрежата е 20 000 MBit/s за сваляне на данни.

Конспирацията обикаля интернет, организират и семинари против мрежата

Учени: няма от какво да се притесняваме

Слухове за умрели птици заради 5G разпространяват екоактивисти и то точно преди мрежата от ново поколение да започне да се внедрява у нас. Според твърдения на “зелени” организации в парк в Холандия тест на базова станция на мрежите от пето поколение през ноември 2018 г. е довел до смъртта на 300 птици.

Информацията се оказа манипулативна според холандката медия “The Holland Times”. Оказва се, че истината е съвсем различна - тестовете на 5G на въпросното място всъщност са били направени месеци преди смъртта на птиците и са преминали съвсем нормално. Разследването на властите в страната показало, че смъртта им не се дължи на тестовете на 5G мрежата, а вероятно са били отровени. Конспирацията обаче обикаля интернет, въпреки че няма и доза истина в нея.

Международното движението 5gspaceappeal набира популярност и у нас, като разпространява фалшиви новини, организира събития и търси доброволци да разпишат международна жалба до институциите с искането “Спрете 5G на Земята и в Космоса”. Самите те се определят като “учени, лекари, екологични организации и граждани”, които призовават за спешно спиране на внедряването на 5G безжична мрежа, включително 5G от космически спътници.

Във фейсбук групите те често си обменят информация как да повреждат новите станции за 5G мрежите. Според техните конспиративни теории 5G ще увеличи значително облъчването с радиочестотна радиация и внедряването му представлява експеримент върху човечеството и околната среда. Няма обаче никакви научни доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Според експерти от БАН лъчението на мрежата от пето поколение излъчва доста повече енергия, но за сметка на това то навлиза най-много 1 мм. “Това, което може да засегне, е кожата и роговицата”, обяснява проф. Стойно Стойнов от Института по молекулярна биология към БАН. Той допълва, че влиянието върху телата ни по никакъв начин не застрашава живота и здравето ни. “Има различни мнения, но със знанията, които имаме в момента за възникването на рака или как електромагнитните вълни повлияват на ДНК, това, което мога да кажа е, че това не може да бъде причинено от 5G технологиите”, категоричен е той.

Според учените няма доказателства, че 5G мрежата е опасна за хората. “Всички налични научни доказателства продължават да не подкрепят неблагоприятните ефекти върху здравето на хората, причинени от излагане при или под настоящите граници на радиочестотна енергия”, коментира Джефри Шурен, директор на Центъра за изследване на влиянието върху здравето на радиация към Администрацията за храните и лекарствата (FDA).

В България мрежата от ново поколение вече е факт с първата монтирана базова станция на А1. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е пуснала тестови честоти за телекомите, а през 2020 г. се очаква да бъде наличен достъп на смартфоните до широколентовата мрежа. В света Южна Корея е първата държава, която внедри широколентовия достъп.

 

Факти

Какви са предимствата на мрежата от ново поколение?

5G ще бъде 10 пъти по-бърза от 4G мрежата. Максималната възможна скорост ще е 20 000 MBit/s за сваляне на данни и 10 000 Mbit/s за качване на информация. Мрежата ще може да поддържа повече на брой свързани устройства - до около 1 милион на квадратен километър. Новата мрежа ще бъде двигателят на “Интернет на нещата” - с нея ще можем да свържем хладилника със смартфона си, светофарите и осветлението на даден град с неговата община.

Друг плюс е минимално времезакъснение (латентност) при преноса на данни, което ще бъде 1 милисекунда, което означава, че новата мрежата ще осигури интернет в реално време. 5G мрежата се нуждае от значително по-малко енергия за пренос на данни в сравнение с предишното поколение мрежи, което означава - дълъг живот на батерията и икономичен предавател.

Mрежата от пето поколение позволява разделянето на една мрежа на отделни части, които имат различни характеристики и всяка работи независимо. Това осигурява нужната гъвкавост и сигурност на мрежата, например по-ниско времезакъснение за автономните автомобили и по-широки честотни ленти за стрийминга на видео.

 

На цялата територия

Монако е първата страна с пълно покритие

Княжество Монако стана първата страна в Европа с 5G покритие на територията на цялата страна. Покритието на мрежата на територията на Монако е част от план за разширяване на използването на цифровите технологии в страната. Новата мрежа ще позволи на Монако да въведе редица услуги, свързани както с транспорта, така и с осигуряването на обществена безопасност. Сега например пожарните служби ще могат да използват дронове, които с малко забавяне да предават изображения с висока резолюция 4К.

В Европа Австрия е пионер в разпространението на 5G технологията. В страната ще има широколентов достъп в 17 общини в 5 провинции. Първите смартфони с възможност да използват 5G мрежи са очаквани на масовия пазар до края на 2019 г., а през 2020 г. трябва да се увеличи разнообразието на предлаганите модели и навлизането на таблети и лаптопи с този стандарт.

 

Иновации

По-бързата мрежа прави градовете „умни”

В света ще има поне 88 умни градове до 2025 г., в сравнение с 21 през 2013 г., сочи нов доклад на IHS Technology. По-голямата част от тях ще се намират в Азия.

2019 г. със сигурност няма да е годината на умния град, защото все още не разполагаме с 5G свързаността, която е необходима за тях, твърдят експертите. Инфраструктурата, която е нужна, все още се строи, интегрират се решения, които ще направят живота в големите градове значително по-добър, споделят още експерти в доклада.

Управлението на трафика, на отпадъците, енергийната ефективност в жилищата и офисите, умното паркиране са само част от нещата, които ще заработят по-добре с пускането на 5G в градовете. Бързата скорост на мрежата позволява на устройствата, управлявани от изкуствен интелект, да събират и анализират данни в реално време с минимално забавяне, като например технологията при автономните автомобили.

 

Красимир Петров, директор “Конвергентна мрежа и услуги” в А1 България”, пред “Труд”.

В България се ползват честоти 30 пъти по ниски от тези, които се смятат за опасни

Базовите станции не са вредни за човешкото здраве

- Опасни ли са 5G предавателните станции за хората или птиците?

- 5G е нова технология и е нормално потребителите все още да не я познават, което поражда объркване и неверни слухове. Няма доказателства, че новата технология е вредна за хората или птиците. Вече се проведоха дебати по темата в Европейския парламент и Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните обяви, че няма научни доказателства, че 5G мрежите са опасни за човешкото здраве. В България се ползват честоти, които са повече от 30 пъти по ниски от тези, които започват да се смятат за опасни за човека.

- Изграждането на такава инфраструктура ще засегне много домакинства. Това крие ли риск за живущите?

- Като първа стъпка от изграждането на 5G ще бъдат оборудвани съществуващите станции. На по-късен етап на местата с висока концентрация на трафик ще бъдат добавени така наречените “малки клетки”. По-големият брой станции ще дойде именно от “малките клетки”, които имат изключително по-малка мощност и не представляват риск за здравето. Базовите станции не са вредни за човешкото здраве, когато са изградени и се експлоатират според установените правила. Няма и научни доказателства за негативни ефекти от електромагнитните полета (ЕМП), излъчвани от базовите станции на мобилните оператори.

- Ще се промени ли технологията в смартфоните ни, преминавайки от 4G към 5G? Какво трябва да знаят потребителите?

- Мобилният телефон представлява маломощен радиопредавател и радиоприемник, който осъществява връзка с мобилната мрежа. Мобилните телефони използват радиочестотни (РЧ) вълни за изпращане и приемане на повиквания, текстови съобщения, имейли и изображения, както и за сърфиране в интернет и гледане на телевизия. Радиосигналът се изпраща до най-близката базова станция, която го препраща към цифрова телефонна централа и оттам - в основната телефонна мрежа. Тя предава сигнала към приемащия телефон - отново чрез базова станция. По време на телефонния разговор предавателят автоматично намалява мощността до възможно най-ниското ниво за поддържане на качествена връзка. В резултат излъчените електромагнитни полета (ЕМП) са по-слаби. Този принцип на работа ще се запази и при смартфоните, който поддържат 5G.

- Много хора се притесняват, че 5G технологията е канцерогенна. Как ще отговорите на страховете им?

- Няма научни доказателства за негативни ефекти от електромагнитните вълни, излъчвани от базовите станции на мобилните оператори. Електрическите и магнитните полета в радиочестотния диапазон са в тясна взаимозависимост и обикновено измерваме нивата им като плътност на мощността. Плътност на мощността е мощността на единица площ. Примерно, този показател може да се изрази в миливатове на квадратен сантиметър (mW/cm2). Както в България, така и по света има приети максимално допустими норми за радио излъчванията в населени места. Приетите норми в нашата страна са значително по-строги от нормите в страни от Западна Европа. За честотен обхват от 0,3 до 30 GHz пределно допустимите нива за напрегнатостта на електромагнитното поле в България е до 10 µW/cm2. За сравнение в Западна Европа тази норма варира между 400 и 900 µW/cm2.

Коментари

Задължително поле