6 години затвор за шофьор без книжка, убил велосипедист

6 години ще лежи в затвора 25-годишният Петър Здравков, който на 10 септември вечерта блъсна фатално с автомобила си 38-годишния велосипедист Мартин Чикалов на бул. "Приморски".

Ефективната присъда наложи Варненският окръжен съд, който определи 9 г. затвор за неправоспособния Здравков. Той обаче си призна вината и поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие, като така присъдата му автоматично бе редуцирана с 1/3. Първоначално защитата настояваше процесът да се гледа при закрити врата, но магистратите отхвърлиха искането.

В залата стана ясно, че Петър е шофирал със 114,6 км/ч по оживения булевард, а в момента на катастрофата скоростта на автомобила му е била 77 км/ч при разрешени 50 км/ч. След зверския удар Мартин Чикалов издъхнал на място от тежка черепно-мозъчна травма. Освен че никога не е имал книжка, Петър Здравков е карал без очила, въпреки че от дете страда от далекогледство, посочиха от обвинението. След инцидента, пред очите на множество очевидци младият мъж изоставил колата си и побягнал. Органите на реда не го открили на адреса на родителите му. Съседи споделили, че Петър е агресивен и често отмъщавал за направени забележки, като увреждал автомобилите на комшиите си. Заради тези си прояви бил клиент на детска педагогическа стая, преди да навърши пълнолетие. Часове след катастрофата Петър бил обявен за общодържавно издирване.

На следващия ден обаче сам се появил в полицията, като преди това подал заявление за регистрация на адреса на свой приятел. Съдебно-химическата експертиза установила наличие на кокаин и канабис в кръвните проби на Петър. Оказало се, че и преди той е бил наказван с актове за шофиране без книжка.

Магистратите постановиха той да търпи присъдата си при строг режим и да плати 2256 лв. разноски по делото. Присъдата може да се протестира или обжалва пред Апелативния съд.

Коментари

Задължително поле