70 години комунизъм в Китай (ИНФОГРАФИКА)

Пекин отбелязва юбилея с грандиозен военен парад

С грандиозен парад на площад “Тянанмън” в Пекин утре ще бъдат отбелязани 70 години от създаването на Китайската народна република, съобщава Ройтерс.

Парада ще приеме президентът Си Цзинпин, който ще произнесе и реч.

Мощната китайска армия ще демонстрира най-съвременното си въоръжение - междуконтиненталните балистични ракети “Дунфън-41”, които могат да носят по няколко ядрени бойни глави и да достигнат до САЩ, свръхзвукови дронове, изтребители и танкове.

За годишнината Пекин не е канил чуждестранни лидери, но пък ще присъстват базираните в Китай чужди посланици. На трибуната до Си ще застанат и бивши китайски политически ръководители, включително 93-годишният Цзян Цзъмин, за когото се говори, че още е активен, макар и зад сцената.

Обикновени граждани няма да бъдат допускани на парада, ще присъстват само подбрани от ръководството на комунистическата партия хора.

Официалните церемонии ще дадат старт на едноседмични чествания на 1 октомври 1949 г. Тогава комунистическият лидер Мао Цзедун обявява създаването на Китайската народна република. Той оглавява огромна и многолюдна държава, останала в руини след кървава гражданска война. Повежда амбициозни възстановителни програми, подпомагани от СССР, тъй като Китай е изолиран от западния свят и особено от САЩ.

След ключови реформи в началото на 70-те години на миналия век Китай излиза от международната изолация и уверено се издига до днешното си положение на икономическа суперсила.

Коментари

Задължително поле