732 евро харчат българите за пътуване в Германия

482 000 са реализираните нощувки през 2022 г.

Средно по 732 евро харчат българските туристи при посещение в Германия, съобщи Кристиян Салай, управител на регионалния офис на Националния борд по туризъм. През изминалата 2022 г. сънародниците ни са реализирали 482 хил. нощувки в Германия, като в този брой не са включени пътуванията на гости при роднини. Ръстът спрямо предходната година е с 45 на сто. През първите 4 месеца на годината резултатите показват, че пътуванията на българите в страната на Гьоте и Шилер вече са повече в сравнение с предпандемичната 2019 г., съобщи още Салай. Ръстът е с над една трета или 34,7 на сто, като до момента са реализирани 142 000 нощувки в периода януари-април.

36 на сто от българите залагат на посещения на различни туристически обекти в градовете. Повечето организират сами пътуванията си по интернет.

В кампанията си за привличане на туристи Германия залага на устойчивите и зелени пътувания. Неслучайно слоганът й за тази година е „Остането по-дълго“, като идеята е, че при по-дълъг престой туристите намаляват парниковите емисии и карбоновия си отпечатък. В това отношение българските туристи определено са отличници, тъй като средният престой в дестинацията им е 11,7 нощувки.

Основното транспортно средство на Българите до и в Германия за 56 на сто от пътуващите е самолет, а едва 3 на сто предпочитат най-удобният и екологичен транспорт в страната – влаковия. Близо половината от българските туристи или 44 на сто се настаняват в хотели в Германия, а 29 на сто в частни квартири или безплатно. 99 на сто от пътуващите ползват услугите на интернет преди да решат коя дестинация в Германия да изберат за ваканцията си, а всеки четвърти все пак ползва услугите и на туристическа агенция за своята резервация или част от пакета.

Германия е номер 1 за европейците като културна дестинация, обясни ще Салай, като в това отношение изпреварва Франция, Италия и Испания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм