80 хил. евро за двустаен апартамент в столицата

Най-често 80 хил. евро е бюджетът за покупка на двустаен апартамент в София. „Това са най-бързо ликвидните имоти и най-доходоносни като рента“, коментира за „Труд“ Илиана Василева, зам.-председател на „Сдружение брокери на имоти”. По думите й, има клиенти с по-голям бюджет от 130 хил. евро, които търсят тристайни жилища, но в този сегмент портфолиото от предложенията на пазара в София не е много голямо.

Новото строителство е ограничено

Новото строителство в столицата е с ограничено предлагане, но е най-търсено от хора с възможности, докато тези с по-ограничен бюджет избират панелни жилища.

Клиентите са по-предпазливи за покупки на зелено

„Новите сгради в столицата, които вече са с АКТ 16, са разпродадени. Макар и да купуват на зелено, хората вече се притесняват да инвестират много пари в обект, който може да бъде рисков“, уточни Василева. По думите й, клиентите вече са по-предпазливи за сделките на зелено в сравнение с предходни години.

Търсенето на жилище в София се определя от развитата инфраструктура - метрото, категорична е зам.-председателят на „Сдружение брокери на имоти”. „Хората с по-висок бюджет, търсейки имот покрай метро, избират южните квартали като Младост, а тези с по-ограничен бюджет избират Люлин.

Тенденцията за покупка на жилища с инвестиционна цел е по-малко популярна през тази година. „През 2017 г. всяка втора сделка беше от такъв тип, заради ниските лихви по депозитите, което накара хората с пари да ги инвестират в имоти, за да печелят от наем“, уточни Василева.

През 2018 г. на пазара в столицата са активни потребителите, които поради ниските лихви по кредитите се престрашават да си купят собствено жилище.

Наемите се повишиха с 15% за година

На въпрос дали това ще доведе до ограничено предлагане на наемния пазар, Илиана Василева коментира, че предлагане на имоти с цел рента ще има въпреки повишаването на наемите с 15% за година. „Повишението на наемите в София е повлияно от поскъпването на жилищата в града, макара и неоснователно“, посочи тя.

Увеличението на наема много зависи от състоянието на жилището и мебелировката. „Хората предпочитат и търсят обзаведен имот, особено щом става въпрос за наем“, уточни Василева.

Коментари

Задължително поле