9 агнета за курбан на празника на манастира и курорта "Св.Св.Константин и Елена"

Честват 110 години от създаването на най-стария черноморски туристически център

picture-829В деня на Светите равноапостоли Константин и Елена 9 агнета отидоха за курбан на празника на манастира и курорта край морето, които носят имената им. Света литургия отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заедно с поне дузина свещеници от епархията. След това тръгна литийно шествие от манастира с чудотворнта икона на Св.Св. Константин и Елена и имаше освещаване на курбана за здраве с над 600 порции, приготвян цяла нощ от екипа на главните готвачи Свилен Стоилов и Станислав Славов от елитния хотелски комплекс "Азалия". На открита сцена имаше концерт на представителния духов оркестър на ВМС и фолклорен ансамбъл при ВСУ"Черноризец Храбър".

През 2018 г. най-старият черноморски курорт"Св.Св.Константин и Елена" празнува 110 годишнината от създаването си. Когато е обявен преди повече от век за туристически център първите му гости отсядат в пристроената сграда на манастира"Св.Св.Константин и Елена". А първият построен хотел "Прага" се пълни с чешки туристи. Сега курортът е модерна морска и СПА дестинация с традиции в морелечението и минералната вода.

Празничният календар за 110-годишнината е наситен със събития до края на 2018 г. Честванията започнаха със склуптурния пленер "Докосване до природата", с фестивала "Море, здраве и красота." Книга за миналото и настоящето на курорта, както и пътуваща в Европа фотографска изложба ще го презентират като морска и СПА дестинация в Германия, Чехия и Русия. Празникът на гроздолечението е сред събитията, които ще предложат терапии с вино и грозде, запазени още от времето на Първата гроздолечебна станция, съществувала в курорта през 30-те години на ХХ век. В деловата програма, която ще се състои в най-новия петзвезден Хотел Астор Гардън, са включени събитията Национален съвет по туризъм, Втори българо-руски форум на побратимените градове, Почетна среща между доайени на курорта и студенти, Борд на европейската СПА асоциация /ЕСПА/ и на годишното събрание на партньорите по международния проект „По стъпките на римляните“.

Коментари

Задължително поле