9000 полицаи ще охраняват втория тур на местните избори

Тодор Гребенаров, ГДНП

9000 полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на балотажа в неделя. Те са по-малко от първия тур, но и броят на секциите е по-малък.

Над 7 хиляди секции ще бъдат охранявани. От МВР съобщават, че ако идват повече сигнали в изборния ден от ромски махали, има достатъчно ресурс, за да се пренасочат полицаи натам.

Ако хората са си загубили документите, пак ще могат да гласуват. Ще трябва да си извадят удостоверение, което ще важи само в изборния ден.

"Всяка една секция се охранява с униформен служител или оперативен като неговата основна задача е да наблюдава самото място - изборната секция, отвън", заяви Тодор Гребенаров, ГДНП.

Главен комисар Гребенаров припомни, че в МВР е отворена денонощна линия - телефон 02/982 22 32 и имейл izbor@mvr.bg, на които гражданите могат да подават сигнали за нарушения, съотносими към действията на МВР. Той уточни, че по време на тазгодишния вот сигналите са по-малко, в сравнение с местните избори през 2015 г. Тогава са били получени общо 2475 сигнала, а при настоящия вот до момента са постъпили 1148.

От Дирекция „Български документи за самоличност“ е създадена организация с цел всеки гражданин да може да упражни правото си на глас, заяви директорът на дирекцията Светла Ценева. В населените места, където се провеждат избори, съответните звена „Български документи за самоличност“ ще работят. На 2 ноември работното им време ще е от 8,30 до 17, 30 часа, а в деня ва вота - 3 ноември - от 8,30 до 19,30 часа. Така всеки гражданин, който желае да упражни правото си на глас ще може да получи издадената си лична карта, ако е подал заявление преди изборния ден, или в случай на изгубена такава, да подаде заявление и да получи удостоверение, което важи единствено и само за гласуването. Ценева подчерта, че издадените удостоверения за гласуване за 27 октомври не важат за втория тур.

В столицата ще има 1609 секции, от които 13 подвижни, всички те са разположени на 283 изборни места, допълни ст. инспектор Красимира Стоядинова от „Охранителна полиция“ в СДВР. На територията на София ще има една общинска избирателна комисия, която в изборния ден ще работи в зала „Арена-Армеец“. Освен това , в обслужваната от СДВР територия е разположена и ЦИК, която е на пл. „Александър Първи“. Направени са разчети на нужните сили и средства, като цяло в София няма да има промяна в броя на секциите и в тази връзка е предвиден същият брой сили и средства, както на първия тур – общо 1659 ще са ангажирани в охраната на местата за гласуване и за ОИК. Изборните материали ще се съпровождат от 169 автомобила.

По линия на пожарната безопасност бе създадена добра организация и по време на първия тур нямаше инциденти с възникнали пожари, обобщи главен инспектор Йото Василев. Преди втория тур на изборите са извършени проверки на над 6500 избирателните секции, не са установени нарушения в нито една от тях. Проведени са инструктажи и обучения на председателите и членовете на комисиите за спазване на правилата за пожарна безопасност, подчерта Василев.

Коментари

Задължително поле