92% срив на пътническия транспорт

България първенец по загуби в ЕС

Компании с 82% по-малко доходи

Обемът на пътническите превози в България се е сринал с 92% заради въздействието на пандемията от COVID-19. Това показва доклад на Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU).

Пандемията е засегнала най-вече пътническия транспорт в Европа, като автобусните компании на континента, осигуряващи превоз на туристи, са загубили 82% от доходите си. На първо място по загуби е България, следвана от Испания, Швеция и Великобритания, посочат от IRU, като призовават правителствата в ЕС да предприемат мерки за спасяване на сектора, тъй като той има важно значение за постигане на целите, заложени в стратегията “Зелен Европейски курс” (European Green Deal). Освен това именно пътническият транспорт играе важна роля за възстановяване на икономиката след пандемията.

Въздействието на COVID-19 в страните от Европа е различно. Например, във Великобритания обемът на автобусните превози е намалял със 73%, в Германия - с 53, във Франция - с 59%, в Испания - с 90%, в Белгия - с 40%. В доклада се посочва, че в Нидерландия, например, загубите достигат 90% за някои компании, но средният показател е 61%.

Коментари

Задължително поле