Членството на Скопие е приоритет за ЕС

Парламентът в Скопие ще трябва да засили ролята си на форум за конструктивен политически дебат, особено по програмата за реформи, свързани с ЕС, каза Гиър (на снимката, архив).

Според посланика на Брюксел Дейвид Гриър

РСМ да продължи с вътрешните реформи

Новият диалог със София е стъпка в правилната посока

Началото на преговорите за членството на Северна Македония и Албания остават главен приоритет за ЕС. Фокусът сега е върху постигане на споразумение между страните членки по преговорната рамка, докато същевременно София и Скопие работят за постигане на договор по двустранните отношения. Това обяви посланикът на ЕС в страната Дейвид Гиър при откриването на кръглата маса “Присъединяване на Западните Балкани към ЕС: дълга (не)завършена приказка - Устойчивост на македонския външнополитически курс”, организирана от Съвета на посланиците, цитиран от БТА в специална кореспонденция.

Гиър подчерта, че няма кристална топка, за да знае какво ще се случва през годината, но изрази увереност, че “независимо от всичко, ЕС ще остане до нас и ще помага на всяко ниво и на всяка стъпка по пътя”.
В своето обръщение посланик Гиър приветства също така новия интензивен контакт между България и Северна Македония, за който изтъкна, че дава “нов тласък на двустранните отношения” и че ЕС подкрепя София и Скопие да използват набраната инерция за намиране на взаимноприемливо решение за съществуващите двустранни въпроси.

“Началото на преговорите ще бъде повратна точка за европейската интеграция на страната. Ще отбележи засилването на практическите усилия на Северна Македония за хармонизиране с европейското законодателство и стандарти. Голяма част от отговорностите ще се поемат от правителството, но ще се изисква също структурно и експертно участие в преговорния процес, като същевременно реформите продължат”, каза Дейвид Гиър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа