Украйна осъди на доживотен затвор пленен 21-годишен руски сержант за военни престъпления

Украински съд осъди руския сержант Вадим Шишимарин на доживотен затвор за военни престъпления в първите дни на инвазията, съобщава Би Би Си.

21-годишният Шишимарин беше обвинен за убийството на 62-годишния цивилен гражданин Олександър Шелипов край сумското село Чупахивка на 28 февруари.

Плененият руски военнослужещ от Иркутск се призна за виновен, че е застрелял Шелипов, но отбеляза, че е действал по заповед и помоли вдовицата му за прошка.

Според прокурорите Шишимарин е командвал подразделение в танкова дивизия, когато на 28 февруари тяхната колона е бил атакувана. Той и други четирима руски военнослужещи откраднали кола и докато пътували близо до село Чупаховка, срещнали 62-годишен мъж с велосипед, който говорел по мобилния си телефон.

Шишимарин и спътниците му се изплашили, че той ще издаде тяхното присъствие на украинските сили. Сержантът получил заповед да застреля мъжа, което направил със своя калашник през прозореца на колата, съобщава "Ройтерс".

Русия отрича нейни военни да са извършвали убийства на цивилни в Украйна, докато Киев твърди, че окупационните сили са извършили над 11 000 престъпления.

Кремъл съобщи по-рано през деня, че е разтревожен за съдбата на Шишимарин и ще тръси начини да го защити.

Говорителят на руския президент - Дмитрий Песков, обаче отбеляза, че в момента "Русия няма капацитет да защити персонално интересите на военнослужещия".

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа