Ердоган: Изпълнението на споразуменията за зърнения коридор продължава без сериозни проблеми

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че изпълнението на истанбулските споразумения за създаването на зърнен коридор и износ на селскостопанска продукция от Украйна продължава без сериозни проблеми, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

„Осигурихме възможността за реализиране на споразуменията за създаването на зърнен коридор. По този начин допринесохме за осигуряването на безопасността на доставките на храни в период, в който светът се намира на прага на продоволствена криза”, посочи турският лидер. 

Той отбеляза, че Анкара още от самото начало полага усилия за разрешаването на украинската криза чрез диалог и ще продължава да действа по този начин „въпреки усилията на някои страни, които искат конфликтът да продължава".

Ердоган за пореден път каза, че в най-скоро време Турция „ще прочисти Северна Сирия от терористи", като потвърди плановете на Турция за създаването на 30-километрова зона за сигурност в Сирия (край границата с Турция).

„Решително ще продължим борбата си срещу тероризма. Надявам се, че в най-скоро време ще прочистим последния район в Сирия, където се укриват бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК)”, каза турският президент.

Ердоган съобщи през май, че Турция ще започне нова военна операция в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи, които по думите му произтичат от южната граница на страната. Той добави, че целта е да бъдат възобновени усилията за изграждане на дълбока 30 километра зона за сигурност по границата между Турция и Сирия. 

От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), разглеждани от Анкара като сирийско разклонение на ПКК.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят