Москва: Само украински ПВО ракети рушат Киев

„Целта на ударите беше постигната, всички посочени цели бяха поразени“, увери говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Руските баражи са целели единствено командването на ВСУ

Руските власти са издали над 80 000 нови паспорта в окупираните територии

Франция отново обвини Русия във военни престъпления

Руските въоръжени сили отрекоха в четвъртък да са нанасяли удари по Киев предния ден, като казаха, че щетите в украинската столица са причинени от "украински и чуждестранни" противовъздушни ракети, предадоха световните агенции.
„По Киев не са нанасяни удари. Всички щети в града, докладвани от киевския режим, са следствие от падането на чуждестранни и украински противовъздушни ракети, разположени в жилищни райони на украинската столица“, каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Той каза, че руската армия е извършила „масирани удари“ предния ден срещу „украинската военна командна система и свързаната с нея енергийна инфраструктура“.

„Целта на ударите беше постигната, всички посочени цели бяха поразени“, продължи той, като увери, че тези бомбардировки са позволили да се наруши „движението по железопътен транспорт на резервите на украинската армия, чуждестранните оръжия, военна техника и боеприпаси".

Украйна, включително Киев, беше до голяма степен без електричество и течаща вода в четвъртък, ден след тези нови масивни удари на Русия, насочени специално към енергийната инфраструктура, с настъпването на зимата, припомнят международните наблюдатели.

Русия "очевидно извършва военни престъпления" в Украйна, отново обвини френското външно министерство в четвъртък, подчертавайки, че масираните бомбардировки в сряда "не са преследвали никаква военна цел".

„Франция осъжда най-категорично масираните бомбардировки, започнати от Русия на 23 ноември срещу Киев, Лвов и няколко други украински града“, каза говорител на френското външно министерство в прессъобщение.

Същевременно Москва обяви, че са били издадени над 80 000 руски паспорта на жители на четири района на Украйна, за които Русия настоява, че са част от нейната територия.

„Откакто четирите региона бяха добавени към Руската федерация и в съответствие със закона, повече от 80 000 души са получили паспорти като граждани на Руската федерация“, каза руското вътрешно министерство, цитирано от местни информационни агенции.

През септември Русия организира "референдуми", заклеймени като "бутафорни" от западните страни, целящи да легитимират претенциите към контролираните от нея райони в Украйна в регионите Донецк и Луганск (изток), както и Запорожие и Херсон (юг).

Още преди началото на офанзивата срещу Украйна през февруари Москва вече беше раздала стотици хиляди руски паспорти в сепаратистките райони в източната част на тази съседна страна. След началото на щурма срещу Украйна Кремъл допълнително улесни придобиването на руско гражданство от украинци, припомнят международните наблюдатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа