До 2600 евро глоба в Италия за шофиране с телефон в ръка

За паркиране на автомобил на място, предвидено за водач-инвалид, глобата ще е 990 евро.

Новият правилник бе окончателно приет от правителството

Tежкото наказание ще бъде прилагано при рецидив

Толерантността за алкохол остава 0,5 г. на литър

До 2600 глоба ще трябва да плати всеки един италианец или чужденец, който през следващата есен бъде засечен от полицай или видеокамера да шофира с телефон в ръка и да разговаря по него. Тежкото наказание ще бъде прилагано при рецидив, тоест при повтаряне на прегрешението, след като веднъж то е било констатирано от органите на реда и на нарушителя му е откъсната квитанция с изписана върху нея сума между 422 и 1697 евро. В този случай книжката на виноватия водач “олеква” с 8 точки, като тя му се отнема за 3 месеца, докато при допускане втори път на същото нарушение той ще се прости с 10 точки и ще бъде лишен от документа за 2 години.

Това предвижда окончателният вариант на новия проекто-правилник за движение на МПС, чиято първа “чернова” бе публикувана през миналия юни и след това предоставена за обсъждане от общинските управи между Алпите и Сицилия. Прави впечатление, че в обнародвания във вторник документ за разлика от юнския се запазва толерантността към консумацията на алкохол до една бира или четвърт литър вино - тоест нормата от 0,5 г. на литър. Толерантността обаче става нулева към рецидивистите или иначе казано към онези водачи, които веднъж изловени да карат подпийнали и наказани с тлъста глоба, отнемане на свидетелството за управление за 6 месеца и инсталиране на собствени разноски на скъпото устройство “alcol-lock”, пак са изловени “в алкохолна крачка”. Ами те ще трябва да се ръсят с 3600 евро за глоба, ще останат без книжка поне за три години, а ако са причинили макар и леко пътно-транспортно произшествие - ще се простят веднъж завинаги с автомобила си. В същите параметри се движат наказанията за шофиране след употреба на наркотици и упойващи вещества, като тук особено строги са мерките срещу младите водачи. До живот се отнема книжката на шофьори, предизвикали тежко пътно транспортно произшествие и след това направили опит да прикрият следите си.

Италианските медии коментираха като новост плащането на глоба от 990 евро за паркиране на автомобил на място за кола на водач-инвалид и на 660 евро ако там е оставен мотоциклет. Изключително сурови са също така наказанията, както парични, така и административни, тоест отнемане на точки, при превишена скорост особено в населени места.

Непокътнати от юнския вариант пък остават изискванията електрическите тротинетки занапред да се карат задължително с каска, при платена застраховка, да имат мигачи и да не се движат по тротоари и велосипедни писти. Особено внимание се отделя на колоездачите - изпреварването им с моторно возило трябва да става най-малкото на метър и половина разстояние от тях.

Новият правилник ще стане закон след одобрението му от Парламента до края на октомври - акт, който кабинетът на Джорджа Мелони смята за сигурен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа