508 км/ч - нов рекорд за скорост

На шосе в американския щат Невада суперавтомобилът SSC Tuatara постави нов рекорд за скорост - 508 км/ч!

Най-бързата серийна кола е американска

SSC Tuatara развива мощност от 1774 конски сили и струва 1,3 млн. долара

Новият световен рекорд за най-бърз сериен автомобил принадлежи на американския модел SSC Tuatara. Това е първата кола, която развива скорост над 500 км/ч. На изолирано шосе в щата Невада свирепата машина вдигна 316 мили в час, което се равнява на 508 км/ч! Така бе подобрен рекордът на шведския автомобил Koenigsegg Agera RS, който на същото място преди две години постигна 447 км/ч.

За да бъде признат световният рекорд за най-висока скорост, е необходимо да се изпълнят определени изисквания. Колата трябва да е серийна, дори в ограничен тираж, но да достига до повече от един потребител. Същото важи за гумите и горивото - да не са специални, а да се предлагат на масовия пазар. Рекордът трябва да се постави на отсечка от пътната мрежа, а не на писта. Отсечката се изминава в двете посоки, след което се усреднява максималната развита скорост, за да се елиминира влиянието на вятъра. Именно средната максимална скорост на SSC Tuatara възлиза на 508 км/ч, иначе в едната посока автомобилът е развил дори 533 км/ч!

За първи път в условията за поставяне на рекорд серийна кола вдига над 500 км/ч. Това не бе по силите дори на Bugatti Chiron Super Sport, който разви 490 км/ч, но без наличието на всички изисквания за рекорд.

Новият най-бърз сериен автомобил Tuatara е произведен от американската компания SSC (Shelby Super Cars). Задвижва се от чудовищен двигател V8 с обем 5900 кубика с принудително пълнене чрез два турбокомпресора. Максималната мощност възлиза на 1774 конски сили, а теглото на колата е само 1247 кг, тъй като шасито и каросерията са от карбонов ламинат. Аеродинамиката е впечатляваща, защото вместо едно голямо задно крило са приложени два отделни малки спойлера в задната част върху всеки калник.

Автомобилът ще бъде произведен в серия от 100 екземпляра. Цената му от 1,3 милиона долара е двойно по-ниска от тази на Bugatti Chiron.

Коментари

Задължително поле