В домашното вино вече е истината

В домашното вино вече е истината

Плащат повече за бяло грозде, отколкото за червените сортове

Винарните ще направят 75 млн. литра

Цените са по-високи, стигат до 1,60 лв. за кг на едро

Знам - каза един приятел, онази приказка, че във виното е истината. Но - добавя той, да знаеш, че за домашното става дума. И както чувам все повече хора се опитват да преборят високите цени в магазините като правят домашно вино. Високите цени на храните карат много хора да инвестират в бидон и да платят повече за грозде наведнъж, но така да си осигурят истинско вино за цялата зима, което е и по-евтино от бутилките в магазините.

Тази година гроздето е по-скъпо от миналата, а сред причините за това е реколтата. За съжаление по-малка ще бъде реколтата от грозде през тази година спрямо миналата 2022 г., каза за “Труд news” Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. За белите сортове цените, на които винарските предприятия изкупуваха грозде от лозарите, стигнаха до 1,50 лв. на килограм. А цената на червеното грозде варира, има предложения и покупки и на 70-80 ст., и на 1 лев, и на 1,20 лв. Това е въпрос на пряко договаряне, на търсене и предлагане, каза Красимир Коев.

Към белите сортове винаги има малко по-голям интерес и те са с по-високи цени. По-високите цени на белите винени сортове се дължат и на по-малките количества на пазара, заради по-малката реколта спрямо миналата година. При покупка на малки количества от около 100-200 кг. грозде за домашно вино цените са малко по-високи. Но конкуренцията при предлагането на грозде за вино е голяма и в София човек може да намери и много добри предложения от около 1,35-1,50 лв. за кг. грозде, показа проверка на “Труд news”.

Причините за по-малката реколта са единствено климатичните аномалии през пролетта и лятото, с безкрайно много валежи, които докараха доста болести по лозята. Маната повсеместно зарази лозовите насаждения в България, особено в Южната и Югозападната част от страната - един от водещите лозарски райони, а също така в района на Хасково. Най-добре са съхранени лозовите масиви по територията на Черноморието, каза Красимир Коев.

Надявам се тази година реколтата да е максимум с около 15% по-малка, макар че все още върви гроздоберът, червените сортове в момента се прибират, допълни той. Надявам се над 100 млн. тона грозде да приберат и да преработят винарските предприятия, заяви Красимир Коев.

Гроздето, което в момента се бере в страната, е с изключително добро качество, допълни шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Това са запазените количества грозде, съхранени с многобройни пръскания и мероприятия за растителна защита. Хората хвърлиха много труд, много средства, осъществиха много мероприятия, с които да съхранят лозовите насаждения. И тези, които влязоха в гроздобера са със съхранена реколта и берат грозде с добро качество, с висока захарност, реколта, която ще позволи да произведем за поредна година изключително добро вино, с елитни качества, каза Красимир Коев.

Миналата година винените предприятия са произвели близо 88 млн. литра вино. Тази година очакваме около 75 млн. литра, но това са прогнозните стойности, каза Красимир Коев. Точното количество зависи от това, което ще бъде прибрано като реколта.

Реколтата от грозде в страната отива в няколко направления. Част от гроздето е за производство на вино, друго е за производство на гроздови ракии, трета част отива за производство на оцет, четвърта част отива за домашна консумация. За съжаление тази година няма как да имаме грозде за износ, каза Красимир Коев. Предни години сме изнасяли грозде, но тази година заради по-малката реколта износ няма.

20 нови фирми в бранша за година

Нарастват винарските предприятия в страната

Качеството е много добро

Делът на вносните вина на пазара в България е много малък.

На територията на страната вече работят над 358 винарски предприятия. През 2020 г. те са били 311, през 2021 г. нарастват до 336 винарските предприятия, а през 2022 г. са 358. През тази година пак ще се запази тенденцията около 20 нови винарски предприятия да започнат работа.

Увеличават се избите, използват нови технологии, пускат на пазара нови продукти. Заради доброто качество на българското вино българинът предпочита да консумира родно производство. По магазините има добри предложения на вина с изключително добър вкус и само десетина процента от пазара е делът на вината, които са произведени извън територията на страната.

Родни производители продават в Съединените щати 1,5 млн. бутилки

Пият българско вино от САЩ до Мозамбик

Изнасят родни еликсири в осем африкански държави

В България се произвеждат много качествени вина, а цените в магазините варират в много широки граници.

Българско вино пият от САЩ, през Швейцария, африкански държави и чак в Китай. Изнасяме вино за всички държави от Централна и Западна Европа, особено за Чехия, Полша, Германия, Великобритания, Швейцария и държавите от Бенелюкс - Белгия, Нидерландия и Люксембург, каза Красимир Коев, шеф на Изпълнителна агенция по лозата и виното.

Прави впечатление, че напоследък имаме доста голям износ на българско вино и за осем африкански държави. Надявам се, че това ще продължи като тенденция, а количествата ще бъдат увеличени, каза Красимир Коев. Сред африканските държави, за които изнасяме вино, са Нигерая, Сенегал, Кот д'Ивоар (в превод Бряг на слоновата кост), Камерун, Ангола, Мозамбик и Того.

За съжаление за Китай сега са доста по-малки количествата, които изнасяме, в сравнение с годините преди да започне пандемията, каза Коев. За Руската федерация почти нищо не изнасяме, за Украйна също заради военните действия. За САЩ имаме един сравнително добър износ от около 1,5 милиона бутилки на година.

През миналата година износът на вино е бил 38,737 млн. литра. Това означава, че са изнесени над 51 млн. бутилки вино от 750 милилитра. Същевременно общото количество вино, което през 2022 г. е влязло на територията на България от страни от Европейския съюз или извън ЕС е около 12,5 млн. литра, каза Красимир Коев. От страни извън територията на ЕС внесените количества вино са 1,952 млн. литра. Основно вносът е от Нова Зеландия, Чили, Аржентина, Република Южна Африка и от САЩ. Австралийско вино също влиза в страната. А количествата, които от ЕС влизат в България, са предимно от Италия, Франция, Испания и Германия. Вносът от страни от ЕС за миналата година е общо 10,584 млн. литра. А годишната консумация на вино в страната е 110-120 млн. литра. Това означава, че вносът формира само около 10% от общите продажби на вино в България.

За сравнение в Италия, която е водещ лидер в световното винопроизводство, 36% от виното, което се консумира, е с произход извън територията на страната. Във Франция 43% от потреблението на вино е от внос. Докато при нас вносът е около 10%. Това не е защото има някаква регулация, или държавата да е въвела някакъв административен ред, просто нашите потребители се убедиха, че качеството на българското вино е невероятно, каза Красимир Коев. Цените на българското вино са в много широки граници. Може да бъда намерено вино и за 10-15 лв. и за над 50 лв. бутилката. Просто хората ценят българското производство, каза Красимир Коев.

Някои отлежават за по-добро качество

Консумираме по 120 млн. литра на година

Част от потреблението е от чужденци

На територията на страната за една година консумацията средно между 110 млн. и 120 млн. литра вино, каза шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. Това количество консумират българите и чужден­ците, които по всякакъв повод посещават страната - за почивка, екскурзии или просто преминавайки транзит.

Убеден съм, че в този диапазон ще бъде потреблението на вино и през следващата година, допълни Красимир Коев. Но на пазара в България през следващата година ще предложат не само вина от новата реколта и от внос, а и вина от предишните години, например от периода 2017-2022 г. Редица производители на вино съхраняват продукцията си в изби преди да я пуснат на пазара, за да отлежи и да се получи вино с по-хубави качества.

Совиньон блан и Шардоне са по-скъпи

В Благоевград искат 1,60 лв. за кг

На места е с 30 ст. нагоре

Заради лошата реколта от грозде тази година цените на винените сортове са по-високи от миналата. На пазара в Благоевград предлагат различни видове бяло и червено грозде, а увеличението е с около 30 ст. на килограм. Цената на червените сортове варира между 1,60 лв. и 1,80 лв. за кг. Белите сортове Совиньон блан и Шардоне, които са докарани от Карнобат, са малко по-скъпи, около 2 лв. за кг.

Конкретната цена в различните градове на страната варира, а сред причините за това е от какво разстояние карат гроздето и какво е потреблението в съответното населено място. В градове, където купуват големи количества и предлагането е по-голямо цените са по-ниски заради голямата конкуренция. В малките градове, отдалечени от лозарските райони, цените са по-високи.

Хората най-често купуват грозде за един голям бидон - около 200-220 кг. Други пък правят по два по-малки бидона - единият с бяло, а другият с червено грозде. По-големите фамилии правят и по-голямо количество домашно вино.

Сега земеделците са ограничени само в областта, в която са регистрирани и съседните

Позволяват на фермери да продават стоките си в цялата страна

Нужна е промяна в Закона за храните

Ще бъдат облекчени правилата за продажба на храни директно от малки производители.

Земеделските производители, които предлагат директно от стопанствата си малки количества преработена животинска продукция, вече ще могат да правят доставки в цялата страна, съобщиха от земеделското министерство. Сега наредбата разрешава директната доставка на сурово мляко, млечни продукти, пчелен мед, яйца и други само в областта, в която се намира фермата и в една съседна на нея. Така например, ако гледате кокошки в област Бургас и искате да ги продавате на пазара във Варна, можете да го направите, въпреки че разстоянието от фермата ви до крайните клиенти може да е над 200 километра. В същото време, ако отглеждате птиците и добивате яйца в област Търговище, няма как да ги продавате във Варна, тъй като областите не са съседни, въпреки че разстоянието от производителя до крайния клиент е доста по-малко.

Заради подобни проблеми от земеделското министерство са подготвили промяна в Закона за храните. Наредбата, която ще регулира новите правила за предлагане на фермерски продукти, е съгласувана и одобрена от Европейската комисия, уточниха от земеделското министерство. Новите правила ще влязат в сила, след като промените в Закона за храните бъдат обнародвани в Държавен вестник. Промените обаче са валидни единствено за малки производители, които предлагат стоката си при улеснен режим.

Европейският регламент за хигиена на храните посочва, че общоевропейските правила освен за продукти за лична консумация не важат и за директни доставки на малки количества продукти от животински произход до краен клиент, като държавите членки изготвят критериите за тях, които трябва да “гарантират постигането на целите на регламента”.

През последните десет години производителите у нас бяха ограничени да предлагат яйца, месо и мляко само в своята и съседни области. Според бизнеса това ограничава реално достъпа им до градовете с по-високо търсене и по-платежоспособно население. Което ги поставя в неравностойна позиция спрямо конкуренти, имащи възможност да продават продукция там при облекчените условия, заложени в наредбата.

От земеделското министерство обявиха и, че работят по нова наредба по Закона за храните, която ще регламентира фермерските пазари с цел безопасност на предлаганите продукти и сигурност за потребителите. Целта е да бъдат спрени недобросъвестните практики с храни, предлагани като собствено производство, без да са такива. Подготвя се и проект на Закон за търговията с храни, съвместно от земеделското и икономическото министерство.

Най-четени