Глоби за над 1 млн. лева за краве овче сирене

КЗК наложи глоби за продажбата на “овче сирене” с краве мляко.

Използвали са краве мляко без да е посочено на етикета и така са заблудили потребителите

Пробите са изследвани в лаборатория в Хърватия

Глоби в общ размер над 1 млн. лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на “Милки Груп Био” ЕАД и “Димитър Маджаров 2” ЕООД за нелоялна конкуренция, обявиха от антимонополния орган. Санкциите са наложени за извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и по-конкретно за неспазване на забраната за въвеждане в заблуждение относно съществени свойства на стоките или услугите.

Производството е образувано след извършено предварително проучване на КЗК по повод публикации в медии, в които се посочва, че “едно от пет овчи сирена е направено само от овче мляко, останалите са смес”. В предоставена от БАБХ информация се посочва, че във връзка с получен сигнал са взети четири проби овче сирене от търговската мрежа от произволно избрани партиди, произведено от посочените в сигнала млекопреработвателни предприятия.

Пробите са изпратени в лаборатория в Хърватия, определена поради използването на акредитиран метод за откриване на казеин от краве мляко в млечни продукти от овче, козе, биволско мляко и смеси от тях. В резултат от проведените лабораторни изпитвания в две от пробите е установено наличие на краве мляко - овче сирене “Саяна” (производител “Милки Груп Био”ЕАД) със съдържание 63 ± 7,55% краве мляко, и овче сирене “Димитър Маджаров” (производител “Димитър Маджаров - 2” ЕООД) със съдържание 7 ± 0,84% на краве мляко. В останалите две проби от други млекопреработвателни предприятия наличие на краве мляко не е установено.

При възложените от БАБХ проведени лабораторни тестове на българско бяло саламурено сирене от овче мляко по показател съдържание на казеин, се установява съдържание на краве мляко, докато при етикетирането (опаковането) и представянето на продуктите в търговската мрежа е използвано наименованието “овче сирене”, а не залегналото в български държавен стандарт “БДС 15:2010” или обичайното за продукт със смесено съдържание наименование - “сирене смес”. Това е в противоречие с добросъвестната търговска практика, установяваща предоставяне на надлежна и вярна информация на потребителите, посочват от КЗК.
КЗК счита, че предлагането на пазара на продукция със съдържание на чуждовидово мляко в “овче сирене” противоречи на добросъвестната търговска практика, като може да въведе в заблуждение относно съществени свойства на храната.

КЗК отчита факта, че сиренето е един от продуктите, присъстващ традиционно на българската трапеза. Известно е, че някои хранителни съставки, от тези, които присъстват в хранителните продукти, може да са причинител на алергии или в дългосрочен план на други здравословни проблеми. Поради това добросъвестната търговска практика изисква достоверно деклариране на съдържащите се в продуктите съставки, а с още по-голяма степен по отношение на основните такива.

В случая дружествата, обозначавайки продукт като “овче сирене”, затаяват съдържанието на краве мляко. В този случай наименованието подвежда, че се касае за продукт, произведен изцяло от овче мляко, като дори прекалено стриктен към здравословното си състояние потребител, подробно четящ посоченото върху опаковката съдържание, ще се заблуди относно съдържанието на продукта. Дори многократното прочитане на описанието върху опаковката или в една спокойна обстановка, не може да даде на потребителя по-достоверна информация за съдържанието на продукта. Във всеки един случай потребителят ще е със съзнанието, че консумира чист продукт, изцяло произведен от овче мляко.

Според КЗК вследствие недобросъвестното действие на “Милки Груп Био” ЕАД и “Димитър Маджаров - 2” ЕООД поставят останалите участници на пазара в неравностойно положение, даващо им и необосновано конкурентно предимство. Дружествата разпространяват на пазара продукти, за които се твърди, че са овче сирене, но в състава им присъства краве мляко. По този начин, предлагайки продукт с по-ниско качество, но представен като продукт, произведен само от овче мляко, дружествата спестява в дейността си разходи, които са обичайни за неговите конкурентите и присъщи за дейността им.

Когато едно предприятие извършва своята дейност чрез спестяване на средства може да предложи цена, близка до тази на останалите конкуренти (по този начин дружеството реализира по-голяма печалба), или да предложи продуктите си на по-ниска цена (по този начин дружеството може да привлече повече клиенти). Само по себе си подобно действие противоречи на добросъвестната търговска практика. Според ЗЗК “добросъвестната търговска практика” са правилата, определящи пазарното поведение, които произтичат от законите и обичайните търговски отношения и не нарушават добрите нрави.

Санкциите са процент от оборота

Санкцията за “Милки Груп Био” ЕАД е 1 046 337 лв., а за “Димитър Маджаров - 2” ЕООД е 46 018 лв.

Според ЗЗК, санкцията за извършено нарушение на закона се определя в размер до 10% от оборота на нарушителя за предходната финансова година. При определяне на санкциите за извършени нарушения се вземат предвид тежестта и продължителността на нарушението, както и смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства.

Приходите от продажби на “Милки Груп Био” ЕАД през финансовата 2023 г. са в размер на 348 779 000 лв. КЗК приема, че размерът на санкцията следва да възлиза на 0,3% от размера на нетните приходи от продажби на дружеството за 2023 г., което прави 
1 046 337 лв.

Приходите от продажби на “Димитър Маджаров - 2” ЕООД през финансовата 2023 г. са в размер на 46 018 000 лв. КЗК приема, че размерът на санкцията следва да възлиза на 0,1% от размера на нетните приходи от продажби на дружеството за 2023 г., което прави 46 018 лв.

Становище на “Димитър Маджаров - 2” ЕООД:

Бързите тестове може да са виновни

Санкционираните дружества отричат да са нарушили Закона за защита на конкуренцията.

Възможна е и човешка грешка

В свое становище до КЗК “Димитър Маджаров - 2” ЕООД твърди, че не е извършило нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Дружеството твърди, че прилага всички видове мерки за недопускане на отклонения в качеството на произвежданите млечни продукти и по-специално на овче сирене, и счита, че най-вероятната възможна причина, довела до отклонение, е грешка при бързите тестове, с които млякото е изследвано. Дружеството посочва, че суровината, използвана за производството на проверената партида сирене, е тествана за наличие на чуждовидово мляко с бързи тестове IC Bovino веднъж преди прием в предприятието и втори път преди началото на производството и резултатът и при двата теста е бил отрицателен.

Според дружеството, то е взело всички необходими мерки да не се допуска наличие на мляко от друг вид в овчето мляко. Рискът от добавяне на примеси в основния продукт - овче мляко, е най-голям при дейността на доставчиците, от които млякото се изкупува. Като възможност за грешката от дружеството не се изключва и субективния човешки фактор при визуално отчитане на резултатите от тестовете, макар и вероятността за това да е сведена до минимум поради извършването на два теста на посочената суровина в два различни момента.
“Милки Груп Био” ЕАД предоставя становище, с което категорично оспорва твърденията на БАБХ за установено “наличие на краве мляко” в произведеното овче сирене.

На пазара има продукти с 85% съдържание на вода

Мамят ни и с водата в сиренето



Досега нямаше таван на водата в сиренето.

Слагат таван от 65%

Не само съдържанието на мляко в сиренето може да е различно от написаното на етикета. Проблем е и голямото количество вода, което слагат някои производители. Проверка на Активни потребители показа, че на пазара в страната продават дори сирене с над 85% вода. Затова по предложение на Министерство на земеделието, Министерският съвет сложат таван от 65% на водата в сиренето с промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, които предстои да бъдат обнародване в “Държавен вестник”.

Наименованието “бяло саламурено сирене” може да се използва за полутвърдо или меко сирене, зряло и съхранявано в саламура, произведено от мляко, със съдържание в крайния продукт на сухо вещество не по-малко от 40 на сто и масленост в сухото вещество не по-малка от 40 на сто. Ако съдържанието на сухо вещество и маслеността са по-ниски, на етикета трябва да пише “саламурено сирене с повишено водно съдържание”. Като няма горен праг на съдържанието на вода.

При продажбата на неопаковано сирене от щанд с продавач няма етикет, от който потребителят да прочете какво е съдържанието на вода, така може да купи сирене с над 60% вода без да разбере. При пакетираните сирена редица производители също не поставят на етикета информация за водното съдържание. Без да е посочено на етикета, ако водата е над 60%, реално заблуждават потребителите, че ядат хубаво сирене.

С промените в наредбата е сложен горен праг на водата в сиренето от 65% дори за сирената с “повишено водно съдържание”.

Мария Филипова, председател на КЗП:

Нарушенията сега са повече в сравнение с предишни години

Продават гръцки ягоди като български

Комисията за защита на потребителите отчита нарастване на нарушенията в дните преди Великден спрямо предходни години. В периода от 8 до 16 април са извършени 239 проверки на търговски обекти в цялата страна, като 161 от тях - съвместно с представители на Българската агенция по безопасност на храните. В сравнение с 2022 г., когато е била последната проверка за великденските празници, броят на установените нарушения е значително по-висок - 20 случая при едва 8 за същия период преди три години, обяви председателят на КЗП Мария Филипова.

Основните нарушения се отнасят до липса на ясно обозначени цени, несъответствие между етикет и реален произход на стоката, както и съмнения за подвеждаща търговска практика. Сред по-сериозните констатации са случаи на агнешко месо, представено като българско. Продават и ягоди с обявен български произход, въпреки че по опаковка и придружаващи документи произходът е гръцки. Засечени са и продукти с претенции за обогатен състав (яйца със селен), за които е поискано съдействие от съответните контролни органи относно достоверността на тази информация.

Установени са и чести пропуски при изискванията за предоставяне на инфирмация по отношение на цените на стоките - липса на едновременно посочена продажна цена и цена за единица мярка, както и отсъствие на цена на видно място до стоката. Комисията е стартирала процеса по търсене на отговорност от всички нарушители. При наличие на нелоялна търговска практика, санкциите достигнат до 50 хил. лв.

Габриела Руменова, основател на „Ние потребителите”, пред „Труд news”:

Търговецът да обяви публично нарушението си

Ако има нарушение на действащото законодателство при обявяването на информация и тя заблуждава потребителите, трябва да се работи в посока доказване на нелоялна търговска практика, от което ще последва тя в бъдеще да бъде забранена, освен да бъдат наложени предвидените в закона санкции. Комисията за защита на потребителите има право да поиска за сметка на търговеца да обяви публично извършеното от него нарушение. Това ще подпомогне разпространението на тази информация и ще предпази други потребители. Другото нещо, което е важно, е че след като влезе в сила актът, той ще бъде публикуван в регистъра с нелоялните търговски практики, който Комисията за защита на потребителите трябва да води на своя сайт. По този начин би трябвало да станат ясни и имената на нарушителите, те да бъдат публични.

Донка Байкова, специалист по Хранене и диететика, пред “Труд news”:

Има хора с нетолерантност към видове млечни продукти

Не виждам проблем сиренето да съдържа натурални млека, освен ако някой има наистина непоносимост към различните видове. Овчето е по-мазно, с висока масленост, а кравето е с много по-ниска. Освен всичко друго калориите са различни. Ние купуваме краве сирене, разчитайки на това че то е 260 калории, а овчето е сигурно 290, зависи от маслеността на овцете. Хората с метаболичен синдром и свръхтегло не искат да консумират високо калорийните сирена.

На второ място, естествено има предиспозиция. Някои хора могат да реагират с една нетолерантност към един вид, примерно продукт на овцете или на кравите - това в крайна сметка са различни биологични видове. Може би причината производителите да ги смесят в сиренето е недостиг на суровина и съответно добавка. Не е приятно! Хората със затлъстяване, диабет, с различни метаболитни проблеми, би трябвало да са недоволни. Пък и вкусът е различен. Разбира се, и тази нетолерантност е различна към видовете - едни хора консумират само козе сирене, защото са нетолерантни към краве. Хората с такава нетолерантност към отделните видове млечни продукти ще реагират с изява на здравословния си проблем.

Най-четени