Един въпрос към д-р Емилова: Как така лекувате диабет с плодове?!

„Съди за здравето си по това, как се радваш на утрото и на пролетта.“ Хенри Дейвид Торо

Отговорът на д-р Людмила Емилова

Този въпрос често ни задават хора, които идват за пръв път при нас с диабет тип две или инсулинова резистентност, позовавайки се на своите лекуващи ендокринолози, които са им забранили да ядат плодове, защото според тях вдигат кръвната захар.

Най напред, трябва да направим важно уточнение: с ЛЕЧЕБНО ГЛАДУВАНЕ МОЖЕМ ДА ПОВЛИЯЕМ ДИАБЕТ ТИП ДВЕ, който е метаболитно заболяване.

Когато хора с диабет тип две и инсулинова резистентност започнат режим на плодове и чай при нас (след съответните специализирани изследвания), установяват, че този режим не само държи под контрол кръвната захар, а им помага да спрат лекарствата за диабет тип две и да преодолеят инсулиновата резистентност, която всъщност е една крачка от диабета. Лекувала съм хиляди, хиляди, хиляди такива хора. Тези от тях, които успяват след лечебното гладуване да променят начина си на хранене както ги съветваме – да избягват животинските храни и да правят периодични гладувания, живеят без диабет тип две!

Как с лечебно гладуване се постига този ефект? Диабет тип две е заболяване, пряко свързано с начина на живот: прекалена консумация на висококалорични мазни храни, бяла захар, бяло брашно. Животинските мазнини могат да стимулират свръхпроизводството на инсулин в тялото по същия начин, както простите въглехидрати. Когато приемаме непрекъснато големи количества животински храни, техните наситени мазнини запушват с мастни капчици рецепторите на клетките, с които трябва да се свърже инсулинът, за да вкара глюкозата в тях. Образно казано, инсулинът започва да се лута като човек, който си е загубил ключа и не може да влезе в дома си, а диагнозата е ИНСУЛИНОВА РЕЗИСТЕНТНОСТ. Като резултат от нея глюкозата не попада в клетките, а циркулира в кръвта и повишава рязко нивата на кръвната захар, което автоматично увеличава и инсулина в кръвта и се завърта омагьосаният кръг!

По време на лечебното гладуване тялото използва натрупаните мазнини за гориво и така рецепторите се освобождават от мастните капчици, които ги запушват. Инсулинът вече може да вкара безпрепятствено глюкоза в клетките. А за фруктозата от плодовете не е необходим инсулин.

Още нещо: между фруктозата в плодовете и тази в бялата захар и глюкозо-фруктозния сироп трябва да се прави разлика. Това е изключително важно! Молекулата фруктоза в целите плодове е свързана с фибри, които пречат рязко да се повиши кръвната захар, и организмът успява да я метаболизира напълно, докато в същото време тялото получава ценни вещества – фибри, витамини, соли, микроелементи, антиоксиданти, пигментни противоракови вещества.

За разлика от фруктозата в целите плодове, фруктозата в глюкозо-фруктозния сироп има неблагоприятно въздействие върху тялото, защото е част от концентриран, изолиран продукт. Глюкозо-фруктозният сироп на основата на царевица е подсладител, използван в преработените храни - газирани напитки, сладоледи, сладкиши, полуготови храни, консерви… Фруктозата от този продукт се метаболизира предимно в черния дроб, за разлика от глюкозата, която се използва от всички клетки в тялото, и може да предизвика омазняване на черния дроб, повишаване на триглицеридите, на пикочната киселина и т.н.

В суровите плодове и растителните храни като цяло има още много неоткрити ценни вещества. Но организмът ни има собствена интелигентност – той взема от растенията всичко онова, което му е необходимо, без да се интересува дали сме го открили и как ще го наречем, за да изгради здрави клетки. А автофагията – механизмът на очистване от болни и повредени клетки по време на лечебното гладуване - е точно това, от което се нуждае организмът, който заради затлъстяване и преяждане е излязъл извън баланс.

Удивително е, че още има хора, които не желаят да видят тази проста истина и предпочитат да се лекуват с лекарства, а не да променят храненето си и да направят най-доброто за тялото. А лекарствата, както знаем и го виждаме всеки ден, не могат да спасят човек от усложненията на диабет тип две. Затова, въпреки че стриктно вземат медикаменти, хора с диабет тип две нерядко стигат до инфаркт, инсулт, бъбречна недостатъчност, полиневропатия, ослепяване… За страничните ефекти  на лекарствата дори няма смисъл да говорим.

Важно е обаче да кажем, че ако искате да се справите с диабет тип две, не бива сами да започвате лечебно гладуване по съвети от интернет или дори по книга. То трябва да се направи под наблюдението на холистичен лекар след изследвания. Защото с диабет тип две вървят още куп заболявания, защото само лекар може да прецени в какъв момент и кои от лекарствата трябва да бъдат спрени или намалени, кога, в какъв момент вече можете да подслаждате чая си с мед и по колко, как да се захраните и какъв да бъде хранителният ви режим след захранването.

МС: МОГА, СИЛНА съм

Илиана и съпругът ѝ Радослав променят храненето си стъпка по стъпка.

Тази прекрасна млада жена (на снимката със своя съпруг) дойде в клиниката за дълго гладуване – 20 дни на плодове и 10 дни захранване. За първи път! По-голямата част от него направи у дома си, с подкрепата на своя съпруг. Казва се Илиана и от 7 години се бори с пристъпите на множествена склероза. Последният такъв пристъп е преживяла през февруари – с изтръпване на крайниците и тежка перонеална пареза (загуба на чувствителността на крака под коляното). Всеки, който е минал по пътя на това коварно автоимунно заболяване, знае колко ужасно е да бъдеш нащрек, дори когато се чувстваш добре, да очакваш поредния пристъп и да се питаш дали той няма да е по-тежък от предишния. И по-важното: ДОКОГА?

Илиана е решила да промени начина, по който се лекува, и без да спира лекарствата на първо време, да направи четири дълги гладувания в годината и през останалото време да се храни вегански. Вдъхновена е от историята на Керанка Костова, която преди повече от 20 години дойде при д-р Емилова с частична парализа, но взе живота си в ръце и днес не само, че няма симптоми повече от 15 години, а и стана студентка по хореография на 43! Керанка е пример за силата на човешкия дух: повече от 20 години тя не е вкусвала месо, храни се вегански, често остава на суровоядство и само на плодове. А енергията й е завидна!

Илиана, също като Керанка, е хореограф. В Разлог, където живее, има свой танцов клуб „Лудовица“, който събира много любители на фолклорните танци. И също като Керанка мечтае да упражнява професията си, да танцува, да се наслаждава на живота без болка и страхове. Още повече, че има едно малко момиченце, Илина, на 10 месеца, истинско чудо в живота на семейството!

Дори и най-дългият път започва с първата крачка, казва китайският философ Лао Дзъ. Илиана е направила първата крачка – първото гладуване на плодове и чай. Съпругът ѝ Радослав, който беше в клиниката на програма природосъобразно хранене, безусловно я подкрепя! Двамата стъпка по стъпка променят храненето си – от меню, което е било основано главно на месо и млечни - и обед, и вечер, сега те готвят предимно вегански, с много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена. Правят здравословен режим и на малката Илина и твърдят, че се чувстват чудесно!

Визитка 
Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт. Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. През клиниката до днес са минали 53 000 пациенти.

Най-четени