Недостигът на шоколад ограничи маржовете на печалбата на производителите на шоколад и предостави на потребителите по-малки блокчета и нови формули, които пестят какаото, съобщава Financial Times. В САЩ цените на дребно на шоколада са с до една пета по-високи този Свети Валентин в сравнение с миналата година, според Wells Fargo.
Запасите на пазара на Intercontinental Exchange в Лондон са спаднали от повече от 100 000 тона използваемо какао преди година до около 21 000 през последните месеци, показват данни на компанията.
Независимите лицензирани складове в Ню Йорк също изглеждат тревожно празни, добави Паркман. Общите запаси са около 90 000 тона. „Това е невероятно ниско за този период от сезона“, каза той.
Драматичният спад увеличи натиска върху какаовата индустрия, която вече е изтощена от лошо време и болести, които поразиха културите в основните страни производителки в света Кот д'Ивоар и Гана.
Цените на какаото са се утроили от началото на 2023 г., достигайки най-високите си нива от 50 години в Лондон, след три последователни години на дефицит на реколтата.
Собствениците обикновено съхраняват излишъците си в борсовите складове, като ги използват не за доставка, а за изпълнение на фючърсни договори, които хеджират срещу внезапни неблагоприятни движения на цените.
Следователно те често се пълнят със зърна от Камерун или Нигерия, които са по-малко предпочитани от производителите на шоколад от тези от Кот д'Ивоар или Гана.
Недостигът обаче е толкова голям, че дори тези запаси се изчерпват. Миналия месец Hershey поиска разрешение от американския регулатор на деривати да закупи до 90 000 тона какао през борсата в Ню Йорк - девет пъти повече от разрешения лимит.
Готовността на индустрията да грабне дори по-нискокачествени доставки вече принуди някои да преоценят състава на самия шоколад.
Стандартните шоколади, като тези, които се консумират в Западна Европа и Северна Америка, се правят от какаово масло и какаов ликьор. Сложният шоколад обаче се прави от какао на прах, смесено със заместителна мазнина.
Световните цени са спаднали с близо една пета от декемврийския си връх. Производителите и продавачите посочват индикации от ранни данни, които предполагат намален дефицит на реколта или потенциален глобален малък излишък.