Заменете пържолата с морски дарове
Казваме, че любовта минава през стомаха, имайки предвид емоционалното състояние, но този израз е верен и в чисто физически смисъл. Храненето оказва огромно влияние върху сърдечната функция, особено в онези случаи, когато двигателят ни започне да се задъхва.
Диетата за сърцето, т.нар. Диета №10 (кардиотрофично хранене) помага за намаляване не само на симптомите и развитието на сърдечни заболявания при болни хора, но и значително намалява рисковете от развитие на сърдечно-съдови заболявания при абсолютно здрави. Кардиолозите често отбелязват, че понякога диетата за сърцето води до драматични подобрения в здравето на техните пациенти. На какво се дължи това? И кои полезни за сърцето храни трябва да включите в ежедневната си диета и за кои да забравите завинаги?
Какво да изключите от менюто
Списъкът на забранените храни в кардио диетата не е толкова обширен, колкото, да речем, в тази за диабетици или за холелитиаза. Но всеки кардиолог, който информира пациента си за правилното хранене, на първо място ще спомене точно онези храни, които не трябва да се консумират.
* Алкохол. Да направим уточнение: табу е редовното пиене, което не изключва няколко чаши сухо вино по случай тържество.
* Сол. Незабележимите на вид солни кристали могат да имат много пагубен ефект върху сърцето. В края на краищата повечето сърдечно-съдови заболявания възникват отчасти поради нарушение на водно-солевия баланс. Веднага след като съдържанието на натриеви соли в организма надвиши нормата, клетките на тъканите и органите започват да натрупват излишна вода, което води до оток и ужасно натоварва сърдечния мускул и кръвоносните съдове. Намалете приема на сол до 5 г на ден - това е напълно достатъчно, така че храната да не е безвкусна, но да не оказва прекомерен натиск върху сърцето. В допълнение към чистата сол, солените храни също ще трябва да бъдат изключени от диетата за сърцето: пушени меса, полуготови продукти, консервирана риба, мариновани зеленчуци.
* Вода. Ограничаването на приема на вода не означава да спрете да я пиете напълно. Но ще трябва да забравите за 2,5 литра, препоръчвани от диетолозите. Кардиолозите съветват общото количество течност (включително супи, чай и други) за сърдечно болните да не надвишава 1 литър на ден.
* Мазни храни. Обикновено лекарите съветват пълното им премахване от диетата, но в действителност е по-логично и приятно да се прилага принципът на заместване: вместо свинско и говеждо, яжте телешко и птиче месо, избирайте десерти не с крем, а с леко кисело мляко, вместо пържола, поръчайте в ресторанта морски дарове.
* Кофеинови напитки. Кафе, енергийни напитки, силен чай са нежелателни за сърцето. Вместо това е по-добре и по-здравословно да пиете минерална вода, плодов сок и билкови чайове.
Препоръчват се
Основният принцип на кардио диетата не е да се фокусирате върху забранените храни. Напротив, трябва да се съсредоточите върху онези полезни вещества, които карат „двигателя“ да работи дълго и безотказно. Те включват:
* Калий и магнезий. Първият осигурява нормален сърдечен ритъм, вторият помага за разширяване на кръвоносните съдове, които снабдяват сърцето с наситена с кислород кръв. Калият се съдържа в изобилие в сини сливи, сушени кайсии, цитрусови плодове, ядки, картофи, елда и боровинки. На магнезий са богати водорасли, пълнозърнест хляб, просо и магданоз.
* Белтък. Протеинът е строителен материал за мускулите, включително миокарда. Ето защо е изключително важен в кардиотрофичното хранене. На протеини са богати обезмаслено мляко и извара, риба и постно месо.
* Сложни въглехидрати. Това не са онези въглехидрати, които се намират в сладкиши и кифлички, конфитюри и чипсове, а тези, които наистина са източник на енергия за нашето тяло. Здравословните въглехидрати се намират в пълнозърнести продукти, зърнени храни и бобови растения.