Предозирането с химическия елемент е толкова опасно, колкото и недостигът му
Дефицитът води до кретенизъм при децата
Покрай войната в Украйна и слуховете за повишена ядрена радиация у нас се събудиха страховете от 1986 г., когато преживяхме аварията в атомната електроцентрала в Чернобил. И отново от аптеките бяха изкупени добавките, съдържащи йод, и йодната тинктура, предназначена за обработка на рани.
Прекаленият светец...
Специалисти предупредиха, че само йодът във вид на съединение с калий помага при ядрена радиация, а с останалите му форми може да се навреди на организма. Пиенето на тинктура например, независимо дали е капната върху бучка захар или разтворена във вода, дразни стомашно-чревния тракт и горните дихателни пътища. Може да предизвика изгаряне и язви по лигавиците, метален вкус в устата, главоболие, замаяност, гадене, повръщане в лилав цвят, задух, кашлица, астматичен пристъп, повишена температура, силно треперене на пръстите. Освен това химическият елемент се изхвърля през отделителната система, така че от пиенето му няма никаква полза. Особено опасно е да се дава на бебета и малки деца.
Предозиране с йод може да се получи и от прекаляването с лекарства и хранителни добавки, които го съдържат, както и с някои продукти като морски дарове, водорасли, спиртен извлек от зелени орехчета. В този случай йодът се натрупва в организма постепенно и може да предизвика заболявания, свързани с щитовидната жлеза. Техните симптоми най-общо са намалени защитни сили на тялото - чести настинки и инфекции, обриви и акне по кожата, зрителни увреждания - конюнктивит, блефарит (възпаление на клепачите).
Студено ми е
За предозирането с йод се говори много по-рядко, отколкото за неговия недостиг, но е важно да се знае, че и двете състояния са еднакво опасни. Дефицитът на йод може да бъде фатален за бременните и плода, който носят, както и за кърмачетата, защото от този елемент зависи растежът и развитието на мозъка. Това е причината за детския кретенизъм - сравнително често срещан, преди да се въведе задължителното йодиране на солта, което у нас се прави от 64 години.
При възрастните недостигът на йод може да наруши производството на хормони от щитовидната жлеза и да доведе до гуша, хипотиреоидизъм и други заболявания. Един от първите симптоми на йоден дефицит е подуването в предната част на шията (гуша) поради разрастване на щитовидната жлеза. Човек неочаквано наддава на тегло, защото метаболизмът му се забавя. Неговият организъм не е способен да изгори калориите от храната, които се натрупват във вид на мазнини.
Умора, слабост и постоянно чувство за студ са най-честите симптоми, които съпътстват йодния дефицит. Те се появяват, защото хормоните на щитовидната жлеза са с ниски нива и не могат да помогнат на тялото да произведе енергия.
Недостигът на йод се отразява и на външния вид. Той води до забавяне или спиране регенерирането на космените фоликули и оттам - до косопад. Кожата става суха и се лющи, защото тиреоидните хормони, които съдържат йод, не са достатъчно, за да могат клетките на кожата да се регенерират.
Не на последно място йодният дефицит предизвиква забавяне на сърдечния ритъм, което може да предизвика отпадналост, умора, замаяност, дори припадък. От този елемент зависи до голяма степен и способността да учим нови неща и да запаметяваме.
Как да си набавим достатъчно
С капки йод има опасност да изгорите устната лигавица и хранопровода.
Отлични източници на йод можем да намерим в храната и те са напълно достатъчни за хора, които не страдат от заболявания на щитовидната жлеза. На първо място това са морските водорасли, но не какви да е, а от Япония. Тъй като те не са популярна храна у нас, можем да погледнем към по-достъпни продукти. 85 грама черен дроб от риба треска задоволяват 66% от препоръчителния дневен прием на йод, 1 чаша кисело мляко - 50%, половин чаена лъжичка йодирана сол (3 грама) - 94%, 100 г. боб - 25%, 1 голямо яйце - 16%. Йод има в месото, рибата, бялото сирене, сушените сини сливи, макар и в по-малки количества. С други думи, достатъчно е да използваме йодирана, а не друг вид сол в салатата и готвенето, за да нямаме недостиг на този важен химически елемент.