Как да украсим масата за Коледа (СНИМКИ)

Как да украсим масата за Коледа (СНИМКИ)

Преди Коледа атмосферата на празник вече се усеща във въздуха. Мнозина бързат да избират и опаковат подаръци, други да подреждат багаж за пътуване, а трети - да правят равносметки. Каквото и да планираме обаче, на Бъдни вечер, преди настъпването на Коледа, мисълта е насочена към семейството.

Уютът на семейната вечеря в едни от най-светлите дни, се крие в детайлите, сред които е и добре подредената маса и поднесените ястия, които са основен акцент.

Интериорният дизайнер Биляна Милушева, в чийто вени тече идея за всичко красиво, сподели пред "Труд news", своя прочит за една добре подредена коледна маса. 

"В един мой предишен етап от живота, в продължение на 20 години, живеех в Германия. Това е страна, в която коледният уют е на най-висок пиедестал. Затова вероятно и аз съм пренесла немската традиция, в това отношение, и у нас. Действително немците го приготвят цялото това нещо, не са само снимки от списания. Те обръщат голямо внимание на подредбата на коледната трапеза", сподели пред нас дизайнерката.

Биляна обърна внимание на приборите и чиниите, които може да бъдат грижливо поставени не върху покривка, а на комплект коледни тишлайфери. Разбира се, червеното е сред основните акценти в цветовете на масата.

"Аз предпочитам чиниите да имат цветовата гама, която е обичайна за Коледа и в същото време да ги има и флоралните, растителни мотиви", каза още тя.

Ножът и вилицата пък могат да бъдат поставени в класически "джобчета" или в оригинални коледни калъфчета с разнообразна декорация.

Освен това, до приборите, е подходящо да присъства и "жива" клонка, която през цялата вечер ще напомня за празника и коледното дърво.

За да бъде една маса забележима е необходимо да има височини. За тази цел си пригответе висока етажера за основното ястие, която да бъде по-издигната над останалите чинии на масата. 

"Чрез височините се създава една динамика", казва още Биляна Милушева.

"Играйте" си и с височината на чашите. Те също могат да бъдат високи и ниски, според питието, което ще налеете в тях. Във висока чаша, освен вино, може да се сипе и вода.

Декорацията на чашите също трябва да бъде в коледни акценти и цветове, за да изглежда комплектът от прибори в завършен вид.

Присъствието на свещници не само е добре идея, а е задължителна. Красив и светъл акцент са и допълнителните малки свещи, които може да поставите в алуминиева чиния, която да декорирате с клонки, ябълки, шишарки и... канелени пръчици.

По време на вечерята или пък минути преди нея, загрейте канелените пръчици на огъня от свещите, за да се разнесе аромат на празник...

Да, не ги забравяйте!

Канелените пръчици са перфектни за ароматизиране на жилището. Достатъчно е да държите няколко от тях в коридора на дома си и той ще ухае прекрасно. Ако искате да се усеща по-наситен аромат, то тогава сложете една канелена пръчица върху котлона за няколко секунди и след това ще се радвате часове наред на невероятно ухание.

След Бъдни вечер, на Коледа, може да посрещнете и повече гости в дома си. Тогава към масата е възможно да добавите и повече места, но декорацията не се променя.

Освен това, ако приготвите сами ястие, подходящо за сезона, за своите гости, ще усетите удовлетворение от цялата подготовка за трапезата.

"Направете го сами и развихрете въображението си", съветва Биляна.

Тя предлага на Коледа за гостите си да поднесете месно ястие с интересна аранжировка и гарнитура, която да е комбинация от сладко и солено.

Нейният пример е за канапе от спанак и чесън, както ябълка в комбинация със сладко от боровинки и греяно вино. Към това кулинарно изкушение може да приготвите и карамелизиран лук (щом лукът омекне на котлона, добавете масло и вино), който ще обере аплодисментите от ястието ви.

За финал - озарете дома си. Буквално! Ако имате камина - запалете я. Също така включете и коледните светлинки. Блясъкът им е един от любимите моменти от празничната еуфория. Те са и първите предшественици на зимните празници.

Направете една сияйна Коледа с външна и вътрешна светеща декорация.

Най-четени