Хлябът с трици е богат на фибри
Хлябът е една от най-популярните храни в света, но коя от неговите разновидности е най-здравословна? По рафтовете има стотици варианти: бял, ръжен, пълнозърнест, безглутенов… Много хора са чували, че пълнозърнестият хляб е по-здравословен, но с какво точно се различава от белия? А може би има още по-здравословна алтернатива? Нека разберем веднъж завинаги какъв хляб наистина си струва да добавим към менюто си и какъв е по-добре да избягваме.
Ползите от хляба зависят от неговия вид. По рафтовете на магазините можете да откриете десетки разновидности на хляба, като всички те се различават по състава, начина на приготвяне и добавките.
Най-популярен е пшеничният хляб. Той може да бъде бял, типов или пълнозърнест, в зависимост от смилането на брашното. Белият хляб е мек и ефирен, но съдържа по-малко фибри от типовия и пълнозърнестия хляб.
Ръжният хляб е по-плътен и по-тъмен, а вкусът му е леко кисел, което се дължи на характеристиките на ръженото брашно.
Почти всички магазини предлагат и хляб с добавки. Така например по рафтовете лесно можете да намерите хляб с трици, който е богат на фибри, подобрява храносмилането и дава усещане за ситост за дълго време. От друга страна към хляба със семена се добавят слънчогледови, ленени, сусамови – те съдържат полезни мазнини и витамини. А за тези, които обичат по-необичайните вкусове, са подходящи разновидностите с ядки или сушени плодове – те често се използват в десертните видове хляб.
Пълнозърнестият хляб е богат на жизненоважни хранителни вещества. Той съдържа повече протеини, желязо, цинк, магнезий и фосфор в сравнение с популярния сред хората бял хляб. Пълнозърнестият хляб със семена и пълнозърнести храни е особено ценен, тъй като допълнително насища организма със здравословни мазнини и антиоксиданти.
Ако трябва да се избира между различни видове, най-добрият вариант е пълнозърнестият хляб с цели зърна и семена. Ако такъв не се предлага на пазара, пълнозърнестият хляб без добавки ще е достатъчен – той също съдържа максимален брой полезни вещества. Но белият хляб е по-добре да бъде оставен за случайни угощения и изкушения, отколкото да бъде част от ежедневната храна. Важно е обаче да се знае, че пълнозърнестият хляб винаги струва малко, а понякога и доста повече от белия.
(Със съкращения, от kaldata.com)