Любимите рецепти на проф. д-р Донка Байкова

Любимите рецепти на проф. д-р Донка Байкова

В горещините намалете месото и яжте много плодове и зеленчуци

Проф. д-р Донка Байкова е известен наш специалист по хранене и диететика. Автор е на много търсената книга “Да отслабнем без глад”, която смята да актуализира и преиздаде, когато намери време. Следвайки нейните съвети, десетки хора със свръхтегло са успели да свалят килограми.

Тези дни проф. Байкова пусна гневен пост във фейсбук, че недобросъвестни търговци използват без нейно съгласие името є за реклама на хранителна добавка, съдържаща опасното вещество сибутрамин. “От такива фалшиви добавки хората умират. Не мога да ги пропагандирам, както и кето диетите, които увреждат всичко - и панкреас, и черен дроб, и бъбреци”, категорична е лекарката.

Предстоят най-горещите дни на лятото. За тях проф. Байкова препоръчва хранителен режим с по-малко калории. А това означава да забравим свинското месо, надениците, мазните колбаси и сирена, тутманиците, баниците. През летния сезон минаваме към леки белтъчни храни - кисело мляко, извара. Сиренето е по-скоро част от шопската салата и овкусител към ястия. По отношение на месо, риба и яйца - продължаваме да ги консумираме, но в по-малки количества или избираме белите птичи меса, по-постни риби, морски дарове. Яйцата присъстват в менюто ни през цялата година. През лятото те са част от традиционния у нас миш-маш с много зеленчуци. Тези три вида животински храни са по-леки и нискокалорийни, но задоволяват потребностите на организма от белтъчини.

Ако работещият човек мине само на веганско или вегетарианско хранене, няма да се чувства комфортно, защото ще изразходва повече калории, отколкото приема, освен това ще изпитва дефицит на важния елемент калций. Източник на калций са млечните продукти, а месото, рибата и жълтъкът на яйцето ни дават желязото, необходимо за кръвотворенето, имунната устойчивост на организма и непрекъснатото обновяване на клетките. Желязото от животинските храни е биологично усвоимо, докато това от растителен произход може да е в достатъчно количество, но е свързано в химическо съединение и има само 5% усвоимост.

Запеканка - детокс за черния дроб

Необходими продукти:
1 кофичка извара
0,5 кг задушени зеленчуци по желание - печени чушки, тиквички, броколи, спанак, лапад, коприва, карфиол
лук или чесън
копър и други листни подправки
1 яйце
2 с. л. кисело мляко
1 с. л. брашно
няколко капки олио или зехтин

Начин на приготвяне:
Изварата се овкусява с подправките и се разбърква с нарязаните зеленчуци подобно на постна мусака. Разстила се в тавичка, намазана с малко олио. Отгоре се залива с 1 яйце, разбито с киселото мляко и брашното. Всичко се запича във фурната за 15 минути.

Риба във фолио

Необходими продукти:
1 цяла риба
0,5 лимон
магданоз
риган
домат, тиквичка
сол, черен пипер
зехтин или олио

Начин на приготвяне:
Кожата на рибата от горната страна се нарязва на лентички по диагонал. В разрезите се слагат тънки резенчета лимон, в корема - няколко колелца лимон и стръкове магданоз и риган, сол, черен пипер. Отгоре и отстрани на рибата се подреждат нарязаните домат, тиквичка и морков, за да приемат аромата є при печенето. Поръсват се няколко капки зехтин или олио. Завиваме фолиото и печем (на половин килограм - 10-12 минути, ако е по-голяма - 20 минути, но без да я препичаме).

Млечен пастет

Необходими продукти:
200 г. кисело мляко
100 г. извара
3 печени чушки 
(или задушени броколи, спанак)
1 стръкче зелен лук
1 скилидка чесън
1 ч. л. зехтин или мазнина от авокадо

Начин на приготвяне:
Всички продукти се пасират. Пастетът е подходящ за мазане върху тънка филийка черен хляб. За едно хранене са достатъчни две филийки, намазани с млечния пастет.

 

Зърнен микс по Байкова

 Необходими продукти:
1 с. л. овесени ядки
1 с. л. ленено семе
1 с. л. сусамово семе
3 с. л. или повече кисело мляко
плод или мед по желание

Начин на приготвяне:
Смиламе семената и ядките в блендер, за да не дразнят стомаха, и ги смесваме с киселото мляко. Може да се добавят плод или малко мед за подслаждане. Изяждаме на закуска. Овесените ядки съдържат пектин и контролират нивото на кръвната захар. Лененото семе намалява липидните показатели в кръвния серум, повишава добрия холестерол и понижава триглицеридите. Сусамът има калций, който помага за превенция на остеопорозата и подобрява нивата на кръвното налягане.

Наздраве

 

Освен бира, трябва да се пие и вода

 

В летните горещини с удоволствие посягаме към запотената халба бира, но трябва да имаме едно наум, че пивото има силен диуретичен ефект. То ни кара по-често да посещаваме двете нули, което създава риск да се дехидратираме. Затова освен бира, трябва да пием и достатъчно вода, по 2,5-3 л в горещото време, предупреждава проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

Последни научни проучвания обаче показват, че светлото пиво може да хидратира, особено спортисти и други хора, извършващи физическа дейност, които чрез потта губят вода, соли и въглехидрати. А бирата съдържа всичко това, плюс почти цялата група витамини В, калий, фосфор, магнезий. Тя спада към напитките, но има хранителна стойност. Колкото и да ни е вкусна, трябва да отчитаме факта, че бирата е калорична - в 500 мл светло пиво има средно 250 килокалории, така че с нея не се отслабва. За сравнение: това е равностойно на 2 чаши вино или на 100 мл водка, ракия, уиски.

Най-четени