Българската кухня е повече от уникална и това е факт, с който всеки човек, опитал нашите традиционни ястия може да се съгласи. Днес сме ви подготвили няколко любими български традиционни рецепти, с които може да спечелите всеки чужденец, или просто да зарадвате себе си и близките.
Пилешка кавърма по селски
Пилешката кавърма, приготвена в глинен съд, е ястие, което всеки ще запомни и оцени. За нейното приготвяне ще са ви нужни:
- 500 грама пилешко филе
- 200 грама гъби печурки
- 2 глави лук
- 2 броя пресни червени чушки
- 1 брой люта чушка – по желание
- 400 грама домати на кубчета от консерва
- Пресен магданоз
- 3 супени лъжици олио
- Черен и червен пипер, сол
Нарежете месото на кубчета, а лукът, чушките и гъбите на филийки. Лютите чушки, ако ще слагате такива, нарежете на много ситно. Задушете зеленчуците в дълбок тиган със загрято олио, а след това добавете и пилешкото месо. Гответе до зачервяване на месото и изсипете доматите. Добавете подправките, като може да прибавите и малко захар. Оставете да къкри на слаб огън и разбърквайте. След 20 минути добавете червен пипер и махнете от огъня. Може да поръсите с магданоз, както и да настържете кашкавал по желание.
Традиционна българска мусака
Няма как да не споменем и любимо българско ястие – мусака. За да приготвите традиционна българска мусака, ще ви трябват:
- 500 грама кайма
- Килограм и половина картофи
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 1-2 червени чушки
- 3 супени лъжици домати на кубчета от консерва
- 4 стръка пресен магданоз
- 3 супени лъжици олио
- Червен пипер, черен пипер, чубрица и сол
За заливка:
- 400 грама кисело мляко
- 2 яйца
- 2 супени лъжици брашно
- сол
Нарежете чушките, морковите и лука на ситно. Загрейте олиото в дълбок тиган и ги запържете, като добавите и каймата. Бъркайте докато каймата не стане на трохи и след това добавете подправките. Сложете доматите и оставете за малко на котлона.
Междувременно обелете и нарежете картофите на кубчета, и ги поставете в голяма тава. Изсипете сместа от котлона, добавете гореща вода и разбъркайте. Гответе до омекване на картофите във фурна, загрята на 200 градуса. Заливката направете като смесите всички съставки и разбъркате добре. Изсипете заливката върху мусаката и върнете във фурната. Печете до запичане на заливката.
Боб в гювеч
Бобът в гювеч е лесен за приготвяне, а вкусът му – невероятен. Ще ви трябват:
- 500 грама бял боб
- 1 чаена лъжица сода
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 морков
- 1 червена чушка
- 2 домата
- Червен пипер, джоджен, сол,
- 5 супени лъжици олио
- Целина
От предния ден измийте боба и го накиснете във вода. На следващия ден изхвърлете тази вода и сипете нова, като към нея добавите содата. Поставете на котлона и изчакайте да заври. Щом заври, изхвърлете водата и сложете нова. След като и тя заври, измийте боба и го прехвърлете в глинен гювеч.
Към него добавете лука, моркова и чушката, като ги нарежете на ситно. Добавете и скилидките чесън, както нарязани на дребно доматите. Прибавете подправките и по желание – сложете люта чушка. Налейте вода и олио в гювеча и го поставете във фурната. Първият половин час печете на 220 градуса, а след това намалете на 180. Пробвайте на вкус и прибавете сол. Когато е готов – сервирайте.