По традиция всеки трети четвъртък от ноември на много места по света посрещат първото младо вино "Божоле". Традиция, която тръгва от Франция...
Снощи, на официално събитие, организирано от френско-българската търговска и индустриална камара, и у нас посрещнаха младото „Божоле" (Beaujolais Nouveau) на голям коктейл в НДК, когато мнозина си казаха „Младото Божоле дойде“, реплика, която всяка година по това време, използват французите и вдигат чаши за наздравица с новата реколта червено вино.
Още преди да прекрачат прага на залата, гостите минаха по червен килим и "завеса" от бели, червени и сини балони, символизиращи френския флаг.
На 16 ноември, в столичната зала, „Божоле" бе приветствано и разлято в чашите, като много хора от бизнеса и различни сектори опитаха неотлежалото вино.
Сред официалните гости, по традиция, бе и вицепрезидентът Илияна Йотова. В залата присъства и кметът на Перник Станислав Владимиров. Те бяха посрещнати от Стефан Делайе, председател на ФБТИК.
Малко след 20 часа бе отворена и първата бутилка от "новото Божоле". А малко след това започна и дегустацията на виното от над повече от 500 гости.
Освен консумация на червеното вино с различни видове сирена и солени хапки, подходящи за дегустацията, всички присъстващи усетиха и атмосферата на Франция с музикалната програма, представена от преобразената като французойка Вера Шандел и съпровода на Ангел Заберски Трио. Те представиха най-доброто от популярната френската музика.
Вера Шандел
Специалисти съветват Божоле да се опита докато е "младо", в периода от ноември до март.
Французите казват "à votre santé" (Наздраве). Именно тази реплика на български и френски се казваше снощи до 23 часа, когато бе поставена и финалната точка на пристигането на "Beaujolais Nouveau 2023".
А Традицията разказва...
С новото “Божоле” се отбелязва краят на прибирането на реколтата. До Втората световна война е било само за местна консумация. През 1937 г. излиза директива, в която се казва, че това вино може да се продава официално след 15 декември в годината на реколтата.
Тези правила обаче са облекчени през 1951 г. и датата става 13 ноември. По-късно се променя на 15 ноември.
През 1985 г. датата отново е променена и вече е третият четвъртък през ноември.
“Младото Божоле” се прави от сорта “Гаме”, произведен в региона Божоле във Франция и се бере на ръка. Този сорт е въведен от Филип льо Арди. Има специалek процес на ферментация, измислен във Франция през 30-те години.