По френски стил: Младото Божоле дойде... (СНИМКИ)

По френски стил: Младото Божоле дойде... (СНИМКИ)

По традиция всеки трети четвъртък от ноември на много места по света посрещат първото младо вино "Божоле". Традиция, която тръгва от Франция...

Снощи, на официално събитие, организирано от френско-българската търговска и индустриална камара, и у нас посрещнаха младото „Божоле" (Beaujolais Nouveau) на голям коктейл в НДК, когато мнозина си казаха „Младото Божоле дойде“, реплика, която всяка година по това време, използват французите и вдигат чаши за наздравица с новата реколта червено вино.

Още преди да прекрачат прага на залата, гостите минаха по червен килим и "завеса" от бели, червени и сини балони, символизиращи френския флаг. 

На 16 ноември, в столичната зала, „Божоле" бе приветствано и разлято в чашите, като много хора от бизнеса и различни сектори опитаха неотлежалото вино.

Сред официалните гости, по традиция, бе и вицепрезидентът Илияна Йотова. В залата присъства и кметът на Перник Станислав Владимиров. Те бяха посрещнати от Стефан Делайе, председател на ФБТИК.

Малко след 20 часа бе отворена и първата бутилка от "новото Божоле". А малко след това започна и дегустацията на виното от над повече от 500 гости.

Освен консумация на червеното вино с различни видове сирена и солени хапки, подходящи за дегустацията, всички присъстващи усетиха и атмосферата на Франция с музикалната програма, представена от преобразената като французойка Вера Шандел и съпровода на Ангел Заберски Трио. Те представиха най-доброто от популярната френската музика.

Вера Шандел

Специалисти съветват Божоле да се опита докато е "младо", в периода от ноември до март.

Французите казват "à votre santé" (Наздраве). Именно тази реплика на български и френски се казваше снощи до 23 часа, когато бе поставена и финалната точка на пристигането на "Beaujolais Nouveau 2023".

А Традицията разказва...

С новото “Божоле” се отбелязва краят на прибирането на реколтата. До Втората световна война е било само за местна консумация. През 1937 г. излиза директива, в която се казва, че това вино може да се продава официално след 15 декември в годината на реколтата. 

Тези правила обаче са облекчени през 1951 г. и датата става 13 ноември. По-късно се променя на 15 ноември. 

През 1985 г. датата отново е променена и вече е третият четвъртък през ноември.

“Младото Божоле” се прави от сорта “Гаме”, произведен в региона Божоле във Франция и се бере на ръка. Този сорт е въведен от Филип льо Арди. Има специалek процес на ферментация, измислен във Франция през 30-те години.

Най-четени