Рецепти от гръцката кухня

Рецепти от гръцката кухня

Гръцката кухня е едно съчетание от любими вкусове. Тя има по нещо за всеки, включително свежи салати, прясна риба, гироси, морски дарове и дори прясна паста. Днес ще ви споделим любимите ни рецепти от гръцката кухня, които лесно и бързо може да приготвите в домашни условия.

Гръцко Дзазики

Едва ли има човек, който е опитал гръцкото дзазики е останал недоволен. Приготвянето е много лесно и бързо, а финалният резултат – много вкусен. Ще ви трябват:

  • 2 краставици
  • 220 грама маслини, без костилки
  • 2 кофички прецедено кисело мляко
  • 5 лъжици зехтин
  • 2 лъжички, чаени сол
  • 4 скилидки чесън, намачкани
  • Малко мента
  • 2 стръка копър

За начало трябва да обелите и нарежете на ситно краставиците. Някои хора предпочитат да ги настържат, което също е добре. Намачканият чесън се нарязва на много ситно и се добавя към киселото мляко. Разбърквате, добавяте краставиците и продължавате да бъркате. Овкусявате сместа със зехтин и сол, добавяте копъра и дзазикито е готово. Препоръчваме да го поднесете в купичка за салата, като украсите с метна и маслини.

Гръцко саганаки със скариди

Гръцкото саганаки със скариди е едно от любимите морски ястия на много от нас. Приготвянето му е малко по-трудно, заради скаридите, но определено си заслужава. Ще ви трябват:

  • 500 грама големи скариди
  • 2 консерви с белени домати
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 чаена чаша бяло вино 
  • 1 китка магданоз
  • 1 супена лъжица зехтин
  • Мащерка
  • Черен пипер
  • Сол 
  • Сирене

Първо задушете лука и чесана в зехтин, докато не омекнат. Към тях добавяте бяло вино, подправките и доматите, кат оставяте сместа да се готви 10 минути на слаб огън. Почистете предварително скаридите и ги наредете в тавичка, залейте със соса, добавете сирене и магданоз и поставете в загрята на 180 градуса фурна. Ястието ще е готово след около 20 минутки. 

Пържени тиквички по гръцки

Хрупкавите пържени тиквички по гръцки са любими на много хора. Днес ще ви кажем как да си ги приготвите у дома, като това едва ли ще отнеме много време, а резултатът определено ще ви пренесе в Гърция. Ще ви трябват:

  • 6 тиквички
  • 1 кисело мляко
  • 2 супени лъжици царевично брашно
  • 2 супени лъжици бяло брашно
  • Олио
  • 3 скилидки чесън 
  • 3 стръка копър

Трябва да нарежете тиквичките на тънко – на колеца, или тънки ивици, вие сами преценете. След това смесете двата вида брашно и обилно оваляйте всяка от тиквичките в сместа. Изпържете в загрято олио. Няколко минути са предостатъчни тънкото парче да бъде изпържено до твърда коричка. 

Поставете изпържените тиквички върху хартия, за да се отцеди мазнината. След това пригответе сос като смесите киселото мляко с намачкан и нарязан на ситно чесън и добавите копъра.

Най-четени