Сквален – тайният двигател на младостта и имунитета

Сквален – тайният двигател на младостта и имунитета

Природна аптека

Добива се от черен дроб на акула

В света на полезните вещества всичко е като в Холивуд: има звезди от първа величина, като известните витамини С, В, Е, а има и скромни „сиви кардинали“, без които не можем. Един от малко известните герои е скваленът. Това удивително химическо съединение, дори в микроскопични количества, може да направи истински чудеса.

Скваленът е свързан със синтеза на холестерол, стероидни хормони и витамин Д в човешкото тяло. Използва се в козметиката, а отскоро – и като имунологичен адювант във ваксините. Всички растения и животни произвеждат сквален, включително и хората.

Във фармацията светложълтата полупрозрачна течност се добива предимно от масло от черен дроб на акула, но може и от растителни източници – масла, семена на щир, оризови трици, пшеничен зародиш и маслини. Рекордно количество сквален (8%) се намира в маслото от амарант, растителна култура, добре позната на тези, които поддържат диета без глутен. Ацтеките и инките са боготворили амаранта.

Скваленът получава името си от латинската дума за акула - squalus. Именно в черния дроб на този хищен обитател на дълбините в началото на миналия век японски учени под ръководството на Цуджимото Мицумаро откриват интересното химично съединение. Изследването на множеството полезни свойства на сквалена продължава успешно и до днес. Той се бори с раковите клетки, запазва младостта, поддържа имунната система, подобрява работата на сърцето и хормоните. И в същото време е нетоксичен и безопасен във всяка концентрация.

От биохимична гледна точка скваленът е естествен ненаситен въглеводород, но за неговото стабилно състояние са необходими водородни атоми. Както знаем, човек се състои от 80% вода и именно с нея скваленът реагира, освобождавайки кислород и насищайки клетките с него. Поради това скваленът често се нарича "кислороден витамин".

Именно липсата на кислород в организма води до преждевременно стареене и развитие на тумори. Правилното съдържание на сквален в организма насърчава подмладяването на клетките и се бори със свободните радикали. Скваленът стимулира имунната система, която защитава организма от всякакви инфекции и вируси.

След като идентифицираха полезните качества на сквалена, учените започнаха да търсят алтернативни източници за това уникално вещество. Първите години на „скваленовия бум“ се превърнаха в истинска трагедия за популацията на дълбоководните акули: поради стойността на черния им дроб те бяха под заплаха от унищожение.

За щастие изследователите откриват особено големи количества сквален в кожата на американския бобър, скалопаса и някои растения и така стигат до „безкръвен“ и достъпен начин за получаване на това ценно вещество.

Скваленът е открит в редица растителни култури. Зехтинът екстра върджин съдържа около 1% чист сквален. Това допринася за антиканцерогенните свойства на маслиновото кюспе и ползите от средиземноморската диета. Освен това скваленът се съдържа в оризовите трици и маслото от пшеничен зародиш, както и в маслата от палма и амарант.

Има разлика между сквален и неговата създадена в лаборатория версия сквалан. Вторият има две основни предимства пред „прародителя“: по време на производството му не се увреждат животни, така че скваланът не противоречи на веганската философия; по-стабилен и устойчив е на окисляване.

Аптечният сквален и сквалан, продавани като съставки на витаминни комплекси или хранителни добавки, помагат за защита на организма от възпаления, вируси и различни инфекции. Те контролират имунната система и не дават шанс на вредните бактерии и други външни негативни фактори.

Най-четени