Изискване на ЕК е на етикетите на храните да бъдат изписани на латиница наименованията на насекомите, които съдържат
Идеята е брашната от насекоми да изместят соята
Прах от смлени жълти брашнени червеи може да се влага в хляб, торти, паста продукти, преработени картофени продукти, сирене, както и в компоти от плодове. Европейската комисия даде одобрение френската компания Nutri'Earth да започне да предлага на пазара в ЕС прах от жълт брашнен червей, а разрешението е в сила от вчера.
В 100 грама хляб, например разрешеният прах от жълт брашнен червей е 4 грама, а в 100 грама сладкиш - 3,5 грама.
На френската фирма са дадени ексклузивни права за предлагане на прах от жълт брашнен червей на европейския пазар за следващите 5 години.
Жълтият брашнен червей от няколко години се използва в страни извън ЕС като източник на протеин в храни за хора и животни. Тези червеи, освен високо съдържание на протеини, са богати и на мазнини, витамини и минерали, които ги правят ценен компонент и за хранителни добавки, коментираха от Асоциацията на производителите на насекоми в България.
Няколко вида буболечки под формата на брашна, паста, замразени или сушени, разреши за продажба и консумация Европейската комисия от 2015 г., когато влезе в сила регламентът за “новите храни”. До този момент разрешение за влагане в хранителни продукти са получили домашният щурец, ларвата на жълтия брашнен бръмбар, мигриращият скакалец и ларвата на малкия брашнен червей. Всяка фирма поотделно кандидатства и доказва безопасността на продукта, за който е пуснала апликация. По-голяма част от исканията са за брашна.
Изрично изискване на ЕК е храните, които съдържат протеини от насекоми, да бъдат етикетирани и да e отбелязано влагането на съответния продукт от червеи, мухи или скакалци. “Никой няма да бъде принуждаван да яде насекоми”, се казва в изявление на Европейската комисия, публикувано в официалния ѝ профил в X. Български експерти обясниха, че на етикетите на храни, съдържащи насекоми, ще бъдат изписани наименованията им на латиница.
В България има четири ферми за производство на насекоми, заяви пред “Труд news” съпредседателят на Асоциацията на производителите на насекоми в България Анатоли Ценов. Те са за домашен щурец, супер брашнен червей, жълт брашнен червей и черна муха. Ценов обясни, че ЕК не позволява повече от 10% от състава на брашната да е от насекоми.
Доскоро инсекти според европейските регулации се влагаха основно във фуражите за животни.
Според статистиката близо 2 млрд. души на планетата консумират насекоми ежедневно. По думите на Анатоли Ценов е погрешно схващането, че в бъдеще ще ни се налага да ядем щурци, бръмбари и червеи, и то цели. Истината е, че когато говорим за продукти от насекоми, в масовия случай това са протеинови масла и брашна като съставки в храни, често тестени.
Според Ценов в бъдеще много често ще става въпрос за високопротеинови храни - барчета, бонбони, хлебчета и колбаси. Идеята е тези протеинови брашна да изместят соевото. Маркетингът на Запад обръща сериозно внимание, че щом пише на етикета “соя”, продуктът става непродаваем.
Прахът от жълт брашнен червей може да бъде опасен за някои групи хора, поради потенциални алергични реакции или други здравословни проблеми. Възможните рискове включват:
Алергии: Хората, които имат алергии към насекоми или морски дарове, могат да изпитат реакции при консумацията на брашно от жълт брашнен червей. Това се дължи на възможното наличие на алергени, които се срещат в насекомите и могат да предизвикат кожни обриви, храносмилателни проблеми или дори по-сериозни реакции като анафилаксия.
Имунни проблеми: Лица със слаба имунна система, като хора с автоимунни заболявания или тези, които приемат имунносупресивни медикаменти, трябва да бъдат предпазливи при консумация на нови хранителни продукти, като брашно от насекоми, поради възможни усложнения.
Деца и бременни жени: Няма достатъчно изследвания за безопасността на този продукт за деца или бременни жени. Затова се препоръчва те да избягват консумацията на брашно от насекоми, докато не се потвърди неговата безопасност за тези групи.
Лица с чревни проблеми: Лица, които страдат от стомашно-чревни заболявания или възпалителни заболявания на червата, като Болест на Крон или целиакия, може да имат повишен риск от нежелани реакции, тъй като нови храни и протеини могат да предизвикат дразнене или възпаление на стомашно-чревния тракт.
От много години се търсят нови хранителни източници, тъй като се очаква населението на Земята до 2050 година да достигне 10 милиарда души.
Позитивите са:
Насекомите са по-чисти екологично, въглеродният диоксид е значително по-малко. Пространствата, където ще се отглеждат по-големи количества хранителна субстанция, са по-малки. Ще се осигурят допълнителни работни места. Съставът на сто грама продукт по белтъци, мазнини, минерали, витамини е подобен на този на месата. В състава има и желязо, което го няма в растенията, а то е кръвотворен елемент. Има и витамин В 12, който също липсва в растенията. Обмисля се такъв продукт от насекоми да се дава и на вегани и вегетарианци. Вкусът на продуктите е неутрален и може да се влага и като добавка на храни, за обогатяване състава на брашнени продукти и тестени изделия. И като съставка на месни и млечни продукти, както беше палмовото масло, заради което стана скандал.
Негативите са:
Има белтък, но има и хитин, който пречи на използваемосттта на този белтък за човешкия организъм. Не се знае какво ще се получи като се обработят термално продуктите от насекоми, какъв състав ще остане. На този етап свободно живеещи насекоми събират храната си от растения, които се обработват с пестициди и те ги абсорбират. Подобна храна е риск за нас. Най-основната моя тревога като експерт е, че ние всъщност нямаме ензимни системи като хората в Азия, Латинска Америка и Африка, които консумират насекоми от стотици години. Скептична съм, че населението на Европа така лесно ще приеме такива храни. Има научни изследвания, че те могат да алергизират, особено хора, които имат алергични реакции към ракотворни продукти. Ще се увеличи рискът от автоимунните заболявания като хронични незаразни болести, псориазис, дерматит, язвен колит, склероза, хашимото.
Разрешението от ЕК поставя ограничения
Позволените максимални нива на витамин D в 100 гр. продукт, посочени в разрешението на компанията.
Френската компания Nutri’Earth е поискала разрешение от ЕК на 30 юли 2019 г. за поставяне на третиран с UV прах от цели Ларви на Tenebrio molitor (жълт брашнен червей) на пазара на Съюза като нова храна. Искането е за обработен с ултравиолетови лъчи прах, получен от цели ларви на Tenebrio molitor за използване в хляб и кифлички, сладкиши, тестени изделия, преработени картофени продукти, сирена и сиренени продукти и компоти от плодове и зеленчуци, предназначени за общо население на Съюза. На 28 март 2023 г. Органът за контрол на ЕС дава становище, че продуктът е безопасен при предложените условия на употреба. В становището си Органът отбелязва, че при UV обработката на праха, получен от цели ларви на Tenebrio molitor, се повишава съдържанието на витамин D3. В такива случаи обозначението на новата храна се придружава от “съдържа витамин D, произведен чрез UV-обработка”, а обявяването на хранителните стойности съдържа количеството витамин D. Посочено е, че продуктът трябва да е етикетиран с пояснение, че тази съставка може да причини алергии към потребители с чувствителност към ракообразни и прахови акари.
Допълнителни алергени могат да попаднат в новата храна, ако те са в субстрата, с който се хранят насекомите. Затова се изисква минимум 24 часа период на гладуване преди етапа на термично сушене, за да се даде възможност на ларвите да изхвърлят съдържанието на червата си.
В България брашно и други продукти от насекоми в храните не се влагат.
Издаването на разрешение на поредната компания, не е новина. Българите са скептично настроени към това и всеки път, когато се отразява подобна новина, реакцията е “Олеле, Господи, ще ни хранят с буболечки”. Сякаш това не е въпрос на избор.
Протеините от насекоми могат да се влагат във фуражи за животни, най-вече в аквакултури.
Продуктите от насекоми биха могли да се използват навсякъде, където има нужда от подсилване на стойността на протеин. Могат да се влагат и в колбаси. В тях от доста време се влага концентриран протеин. Може да се влагат и във фуражите за животни без крави, овце и кози.
Това, което се произвежда от българските ферми за насекоми, заминава за чужбина, за страни от ЕС.
Познати са с хипоалергенни качества
Килограм гранули с насекоми надвишава 20 лв.
Жълтият и супер брашненият червей, както и щурецът, са позната храна на тераристите от десетилетия. Те са сред основните в менюто на различни гущери, гекони, жаба пакман и хамелеони, отглеждани в домашни условия. Продават се на дози в специализираните магазини. Количество от 100 гр. е на цена от около 5 лв., а 200 гр. струват двойно, посочиха пред “Труд news” от един от най-големите магазини за екзотични животни в София. Тарелката с ларвите се държи в хладилник, като те не бива да се хранят. Терариумните животни ги консумират сурови. Продават се и сушени като “Снакс за гризачи”.
Има ги и като добавка към гранулирана храна за кучета и котки в съотношение до 15%. Продуктът е описан като хипоалергенен, с високо съдържание на протеини. Цената достига до 200 лв. за чувал от 12 кг. Разфасовки на дребно струват над 20 лв. за килограм, а храната е предпочитана от собственици на чувствителни и уязвими към алергии породи.
Според БАБХ в българските фуражи няма съдържание на насекоми.
По широкия свят отношението към насекомите се различава значително. Някои хора се ужасяват при вида на хлебарки, други с удоволствие ги приготвят като предястие.
В Мексико ще намерите и яйца от мравки, напоени с масло, скакалци в шоколад и червеи в бонбони. Червеите дори влизат в състава на популярния мексикански алкохол, наречен мезкал. Ако попаднете на автентична мексиканска фиеста, много е вероятно да откриете насекоми в чинията или чашата си.
В Бразилия всяка година през октомври и ноември крилати царици-мравки изпълват нивите край малкия бразилски град Silveiras, а жителите му тръгват на лов за “icas” - събират ги и ги замразяват до следващия сезон. Ядат ги пържени или потопени в шоколад. Хората от Silveiras споделят, че мравките имат вкус на мента.
В Гана бръмбарите съставляват до 60% от хранителните протеини в диетата на африканските села. За много хора в Гана яденето на термити е важно средство за оцеляване. Насекомите осигуряват изключително важни протеини, мазнини и масла, особено когато другите източници на храна са в недостиг.