Ягодите не повишават кръвната захар

Ягодите не повишават кръвната захар

Имат малко калории, подходящи са за отслабване

Бременните трябва да ги ядат заради фолиевата киселина

Ягодите представляват повече от 87% вода. Сто грама горски плодове съдържат 7,5 г. въглехидрати, 2,2 г. диетични фибри и съвсем малко протеини - 0,8 г. В ягодата има огромно количество витамини и микроелементи, които се усвояват почти напълно, което означава, че този продукт е истински лечител и еликсир на младостта и красотата. Защо пресните ягоди са толкова полезни специално за жените?

Правят кожата блестяща

Ягодите съдържат антиоксиданти, които поддържат стегнатостта и еластичността на кожата и участват в производството на колаген. Те предотвратяват образуването на свободни радикали, които причиняват окислително увреждане на клетките и стареене на кожата. Витамин А и витамин С регулират хидратацията и производството на мазнини, елаговата киселина и флавоноидите, особено антоцианините, предотвратяват възпалението на кожата. Алфа хидрокси киселината помага да се отървете от мъртвите кожни клетки, салициловата киселина лекува акне. Това е само малка част от магическите свойства на плодовете.

Сега, когато ягодите са свежи и не са пълни с химикали, направете маска с този плод или просто намажете лицето си с него и изплакнете с вода: веднага ще забележите как се е променил тенът ви, колко гладка, свежа и “жива” е станала вашата кожа. И ако често се глезите с чиния пресни плодове, един ден ще откриете, че гънките и бръчките са станали по-малко изразени, а малките, наскоро появили се “пътечки”, са напълно изгладени.

Предотвратяват развитието на анемия

Това е проблем за огромен брой жени, особено остър при бременните, тъй като намаленото ниво на червени кръвни клетки и хемоглобин намалява притока на кислород към тъканите и причинява хипоксия на плода.

Сто грама ягоди съдържат 1,2 мг желязо, което не е много, но е повече от това в много други плодове. Витамин С и кобалт помагат за усвояването на желязото, така че плодът наистина повишава хемоглобина.

Подобряват работата на централната нервна система

Една чаша ягоди съдържа около 9% от дневната доза фолиева киселина. Тя намалява риска от рак на гърдата (“фолиевата противоракова диета” е популярна дори през 80-те години на миналия век), играе важна роля в узряването на яйцеклетките, нормализира цикъла, подобрява мозъчната функция, по-специално краткосрочната памет, служи като превенция на когнитивно увреждане и болестта на Алцхаймер.

Комплексът от витамин В помага на жените да облекчат ПМС и да намалят стреса, а плодът лекува и депресия: градинските ягоди съдържат манган, микроелемент, участващ в образуването на “хормона на щастието” серотонин.

И отново за бъдещите майки: фолиевата киселина е изключително необходима за развитието на невралната тръба на бебето и ако има дефицит, може да се появят дефекти в развитието на плода, особено на нервната му система.

Повишават сексуалната възбуда и укрепват имунитета

Семената на градинските ягоди са склад на цинк и селен, които повишават либидото.

Сто грама плодове съдържат 50-70 мг аскорбинова киселина, т. е. до 75% от дневната нужда. Яжте повече ягоди и организмът ви ще може сам да се справи с инфекциите.

Запазват фигурата

Плодът има съвсем малко калории - приблизително 36 на 100 г. продукт, както и много диетични фибри, така че ягодите определено няма да попречат на вашата диета, даже ще осигурят огромни ползи.

Градинските ягоди могат да бъдат препоръчани и в много напитки за детоксикация, така че, ако отслабвате, най-добре е да приготвите ягодово смути или да ядете плодовете пресни: сладкото, разбирате, не е продукт за отслабване.

Ползи за диабетиците

Гликемичният индекс на ягодите е в ниския диапазон, възлизащ на само 40 единици. Плодът е толкова сладък, че можем да се усъмним дали не причинява инсулинови скокове в кръвта, но се оказва, че не. Освен това, ако ядете не повече от 100-150 г. плодове наведнъж, ползите ще бъдат огромни, особено при жени със сериозни диетични ограничения заради болестта.

Най-четени