Есента е сезонът на тиквата, затова сме ви приготвили няколко страхотни рецепти с този вкусен и полезен зеленчук. С тиква може да направите както солени, така и сладки ястия, като със сигурност ще ви стоплят през хладните дни.
Тиквената крем супа е много вкусна рецепта, която се подготвя лесно и бързо. За нея ще са ви нужни:
За начало трябва да подготвите тиквата, като я нарежете и почистите. Подгответе лука и морковите, като ги нарежете и поставете всичко в подсолена вода. Варете до пълно омекване, като може да добавите и една лъжичка сол. След като зеленчуците се сварят – пасирайте с пасатор, добавете маслото и млякото. Важно е млякото да е със стайна температура.
Настържете джинджифила и го добавете към супата. Разбъркайте добре и готово – може да сервирате супата с тиква. Добра идея е да гарнирате с ароматни крутони.
Тиквеникът е един от истинските български десерти, както и най-популярното ястие с тиква. Днес сме ви подготвили малко по-лесна рецепта, за която ще са ви нужни:
Първо трябва да подготвите тиквата, като я обелите и нарежете на парчета. Настържете я с ренде и изсипете в тенджера, като добавите към тиквата захарта и олиото. Задушете сместа, докато водата на тиквата започне да извира и се получи каша. След това добавете стафидите, орехите и ако желаете – канела. Оставете сместа на страна.
Отворете корите, вземете първата кора и я намажете леко с олио. В по-тесния край сложете от сместа и започнете да навивате на руло. Сложете рулото в тавата и започнете да повтаряте същото с другите кори, като редите от стените към вътрешността на съда за готвене. Ако корите, които сте взели са фини – ползвайте по две. Когато тавата е пълна – намажете отгоре с олио.
Загрейте фурната на 180 градуса и сложете тиквеника вътре. Трябва да се пече около 50 минути. Извадете, когато е готов и поръсете с пудра захар и орехи.
Пълнената печена тиква е лесна за приготвяне и много вкусна, подходяща както за зимата, така и за есента. Това, което ще ви трябва, за да я приготвите е:
Първо трябва да подготвите тиквата. За пълненето използвайте тумбестата част, като е препоръчително да вземете тиква от сорт „Цигулка“. Премахнете семките и я измийте добре. След това нарежете сушените плодове, както и ядките. В купа ги смесете с рома, меда и канелата, разбъркайте добре и напълнете тиквата. Важно е да я напълните догоре.
Пълната тиква сложете в тава, като покриете отвора с алуминиево фолио. Загрейте фурната на 200 градуса и печете тиквата за два часа. Махнете фолиото и отново я сложете печката за още 30 минути.