Ако правилно прилагаме указанията „Най-добър до“ и „Използвай преди “, може да изхвърляме по-малко храна

“Най-добър до“ показва датата, до която храната запазва качество си. Храната все още е безопасна за консумация след посочения ден в указанието „ Най-добър до“ ако е  съхранявана, както е написано, и опаковката й не е повредена. Тя просто може да е загубила своя вкус и текстура, затова я проверете на мирис и вкус. Датите „ Най-добър до“ се появяват на широка гама от охладени или замразени сушени продукти като паста, ориз, консервирани и други храни като растително масло, шоколад и др. След като дадена храна с дата „ Най-добър до“ бъде отворена към този ден, следвайте всички инструкции за срока на консумацията й.

 „Използвай преди“ показва датата, до която храната може да се консумира безопасно. Не използвайте храна след датата обозначена в „Използвай преди“. Тези обозначения се появяват при бързо развалящи се храни, като прясна риба, прясно мляко,  месо и др. За тези храни следвайте инструкциите за съхранение: „да се съхранява в хладилник“ или „да се съхранява при температура 0 ÷ 4 °C“. В противен случай храната ще се развали по-бързо и трябва да се изхвърли. След като дадена храна с дата „Използвай преди“ бъде отворена, следвайте инструкциите за съхранение и консумация, като имате предвид, че храната трябва да се консумира преди изтичането на дата.

Четете етикетите при пазаруване и не купувайте храна,  която няма да може да консумирате до указаната дата в „Използвай преди“.

На страницата на проекта https://think-before-throw.eu/, можете да намерите повече информация.

Последвайте ни и в социалните медии:

Facebook: https://www.facebook.com/thinkbeforethrow

Instagram: https://www.instagram.com/thinkbeforethrow/

Проектът „Помисли преди да изхвърлиш“ се изпълнява от „Милива“ ООД и е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС по приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на ОП „Околна среда 2014 – 2020 г“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България