Адвокат Нейтан Хохман от международната правна кантора „Morgan, Lewis & Bockius LLP“: Цветан Василев използва „Магнитски“ едновременно като щит и сабя

Крис Кокс е бивш съветник на американския президент Роналд Рейгън. В продължение на 17 години Кокс е бил и конгресмен от Републиканската партия в Камарата на представителите, а също и председател на Комисията по ценни книжа и фондови борси.

Нейтан Хохман е международно признат експерт по наказателно право. Бил е федерален прокурор и помощник генерален адвокат към Министерството на правосъдието на САЩ, където е оглавявал и отдела за борба с данъчните измами и има голям опит в разследването и обвиняването на лица, извършили банкови измами, пране на пари и други финансови престъпления.

Кокс, Хохман и партньорите им от „Morgan, Lewis & Bockius LLP“ ще отстояват позицията на депутата Делян Пеевски по обвиненията, отправени срещу него и срещу главния прокурор Сотир Цацаров от банкера беглец Цветан Василев, обвинен в източването на милиарди от фалиралата КТБ.

Обърнахме се към тях с въпроси относно случая „Цветан Василев“ - доколко е основателен искът, подаден от банкера беглец, какви са истинските му цели и какви са рисковете, произтичащи от него. Eто отговорите на адвокат Нейтан Хохман:

- Какво е мнението ви? Може ли Глобалният акт „Магнитски“ да бъде използван в защита на Цветан Василев – човек, който е с повдигнато обвинение за превръщане на КТБ във финансова пирамида и за източване на близо 2,5 млрд. български лева от парите на депозантите в нея?

- Глобалният акт „Магнитски“ е допълнен вариант на оригиналния акт „Магнитски“, приет през 2012 г. за налагане на санкции – икономически и визови, срещу руски граждани. Идеята, стояща зад Глобалния акт „Магнитски“, е да прилага в световен мащаб, не само ограничен до Русия, принципите на оригиналния акт. Т.е. да налага икономически и визови санкции – с решение на Държавния департамент, на лица, които са допуснали или са замесени в нарушения на човешките права или в мащабни корупционни схеми. Целта е да се отправи послание в световен мащаб, че правителството на САЩ няма да позволи под каквато и да било форма и по какъвто и да било начин подобни простъпки. С надеждата, че лицата, правили подобни нарушения, ще разберат посланието и ще престанат да ги правят. Това е идеята, стояща зад приемането на Глобалния акт „Магнитски“. Той обаче категорично не е създаден, за да се намесва в легитимни, законно провеждани разследвания в дадена страна, срещу лица, които са извършили престъпления в съответната държава. През юли например българската прокуратура повдигна сериозни обвинения срещу г-н Василев. Глобалният акт „Магнитски“ обаче не е приет, за да се намесва в случаи, в които са повдигнати обвинения и съответното лице – г-н Василев, трябва да се защитава срещу тях в българския съд. Ако ме питате дали Глобалният акт „Магнитски“ е добра защита като цяло за лица, които са станали жертва на мащабна корупция – да, би бил такъв. Това е идеята, с която е създаден. Но когато имаме ситуация, в която легитимните институции в дадена страна, спазвайки закона и базирайки се на доказателства, са повдигнали обвинения срещу съответното лице за извършването на престъпления, то трябва да отговори на тези обвинения. Няма каквито и да било признаци, че ако бъде съден в България, г-н Василев няма да получи възможността да се защити в българския съд. Въпреки това той бяга от правосъдието и очевидно използва закон, създаден с друга цел - да преследва лица, които са участвали в мащабни корупционни схеми в своите страни или в накърняването на правата на хора, които не са имали възможността да се защитят.

- Това не означава ли, че чрез подобни искове се компрометират самите принципи, на които се основава Глобалният акт „Магнитски“? И нямат ли за цел подобни искове да превърнат процедурата в инструмент за натиск върху съдебните власти в съответната държава?

- Да, очевидно е, че г-н Василев се опитва да използва Глобалния акт „Магнитски“ едновременно като щит и като сабя.

- Бихте ли казали, че това може да създаде опасен прецедент? И не създава ли риск администрацията на президента на САЩ да бъде засипана от молби от разследвани хора като г-н Василев, които имат финансовите възможности и медийна подкрепа и целят да дискредитират лица или институции, за да избягат от правосъдието?

- Да, това е един от потенциалните рискове за злоупотреба с Глобалния акт „Магнитски“. Той би могъл да бъде използван от дадени лица, за да избегнат те легитимни разследвания, твърдейки, че не са водени законово. И ако по такъв начин актът бъде успешно използван за избягване на разследвания, тогава потенциално ще се отвори врата за всеки по света.

- Намирате ли някакви прилики между схемите, използвани от г-н Василев и схемата „Понци“, използвана от Бърнард Мадоф за присвояване на парите на доверилите му се депозанти?

- Със сигурност има очевидни прилики между това, което виждаме в обвиненията срещу г-н Василев и това, което г-н Мадоф е извършил. Отново подчертавам, че говорим за обвинения, повдигнати от български прокурор. И прокуратурата е приложила хиляди страници доказателства и документи по делото. Така че не говорим за тайно разследване. Нито са се опитвали да го арестуват и в някакъв момент – месеци или години по-късно, да го информират за това, което считат, че трябва да се мисли, че е направил. Те, спазвайки законовите правила, са повдигнали обвиненията. Спазвайки законовите правила са събрали и доказателствата и г-н Василев сега е длъжен да се появи и да се защити. Ето например г-н Мадоф не успя да се защити в съдебната зала и беше осъден. Процесът срещу г-н Василев още не е започнал. Но правилата на правораздаването изискват ако при процеса вината му бъде доказана, той да бъде признат за виновен. Съответно ако успее да се защити, обвиненията да бъдат свалени и да бъде признат за невинен. Във всеки от двата случая обаче това трябва да се развие в България и правителството на САЩ не трябва да бъде замесвано в подобен диспут в рамките на българската правосъдна система.

- Няма ли да бъде опасен прецедент да се иска от правителството на САЩ да налага санкции срещу лица като главния прокурор на страна-член на ЕС и НАТО и срещу действащ депутат?

- Би било опасен прецедент да се налагат санкции срещу което и да било лице, вършещо работата си легитимно и съобразно законовите изисквания. А това, което прокурорът е направил, е да повдигне обвинения, базирани на доказателства и сега г-н Василев трябва да отговори на тези обвинения. Ако г-н Василев беше арестуван без доказателства и не знаеше за какво е подведен под отговорност, тогава ситуацията щеше да е друга. Така че отговорът е да – би било опасен прецедент правителството на САЩ да се намесва в легитимно разследване, провеждано от институция на страна-член на ЕС.

- Само да направим обобщение на ситуацията – знаейки случая, виждате ли някакъв знак за нарушаване на човешките права на г-н Василев?

- Ние – аз и фирмата, която представлявам – „Морган Люис“, международна правна компания с 2000 адвокати в 30 офиса по света, бяхме ангажирани, за да отговорим на обвиненията на г-н Василев, повдигнати от него по Глобалния акт „Магнитски“ срещу г-н Делян Пеевски. В отговора си до Държавния департамент на САЩ сме категорични, че обвиненията на г-н Василев срещу г-н Пеевски са без каквото и да било основание и няма да произведат нищо. Г-н Пеевски не е извършил нищо от това, което г-н Василев твърди.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Люба Будакова, Наталия Радославова, "Монитор"

Този уебсайт използва "бисквитки"