Американски учени: Няма доказателства, че хидроксихлорохин помага при COVID-19

Хидроксихлорохинът е широко прилаган при пациенти с COVID-19, без да има надеждни доказателства в полза на употребата му.

Група учени в САЩ проведоха изследване, проследяващо връзката между употребата на хидроксихлорохин и интубацията или смъртта на пациенти в голям медицински център в Ню Йорк. Резултатите от него са публикувани в научното издание „The New England Journal of Medicine“.

Проучването е обхванало 1376 пациенти приети за лечение в болница с диагноза COVID-19. 811 от тях са получавали хидроксихлорохин (600 mg два пъти в рамките на ден, след това 400 mg дневно 5 дни подред). Подчертава се, че пациентите, лекувани с хидроксихлорохин, са били в по-тежко състояние от онези, които не са третирани с препарата.

Препаратите хлорохин и хидроксихлорохин се използват широко при лечението на малария и ревматични заболявания и заради противовъзпалителния и антивирусния си ефект се препоръчват като ефективно лечение срещу причинения от новия вид коронавирус COVID-19.

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ издаде спешно на 30 март 2020 г. разрешение за употребата на тези лекарства при пациенти с COVID-19, без да са преминали клинични изпитания. Препоръчва се те да се прилагат на хоспитализирани пациенти, които имат данни за пневмония.

В доклада се посочва, че до момента няма надеждни клинични изпитания, които да показват ефикасността срещу причинителя на това заболяване. Наличните данни са в резултат на малък на брой проучвания, които са били неконтролирани или недостатъчни за откриване на значими клинични ефекти.

Резултатите от проучването показват, че рискът от интубация или смърт не е значително по-висок или по-нисък сред пациентите, които са получавали хидроксихлорохин, отколкото при тези, които не са лекувани с препарата.

Учените подчертават, че направените от тях заключения не подкрепят използването на хидроксихлорохин, освен при тестове за неговата ефективност.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"