Бенямин Нетаняху си върна Израел (обзор)

Коалицията около “Ликуд” взема 59 от 120 места

Премиерът ще търси подкрепа за управляваща коалиция

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви победа на произведените в понеделник третите по ред парламентарни избори в страната за последната година, предадоха световните агенции. Според данните на основните израелски телевизии партията “Ликуд” на Нетаняху и сродните є формации печелят 59 от общо 120 места в Кнесета.

“Спечелихме благодарение на вярата в нашия път и на народа на Израел”, написа Нетаняху в социалната мрежа “Туитър”, преди да се срещне с привърженици в Ерусалим, които празнуваха победаета на “Ликуд” с песни и музика, посочват западни кореспонденти.

Основният противник на Нетаняху - Бени Ганц от центристката партия “Синьо и бяло”, отказа да признае поражението си, като също се обърна към “Туитър” с послание, че ще продължи да се бори за правилния път заради своите последователи.

Саеб Еракат, генерален секретар на Организацията за освобождение на Палестина, коментира резултатите като победа за “колонизацията, анексията и апартейдът”.

“Кампанията на Нетаняху се основаваше на продължаването на окупацията и на конфликта.” Според него това ще допринесе за “продължаването на насилието, на екстремизма и на хаоса” в Израел, Ивицата Газа и Западния бряг на река Йордан.

Избирателната активност на изборите в Израел е била 71 процента към момента на приключването на изборния ден. За сравнение миналата година на предишните избори през есента тя беше 69,8 процента, а на изборите през април - с 10 пункта по-малко. Международни наблюдатели коментират, че резултатите от парламентарния вот показват, че поляризирането на израелското общество продължава да се задълбочава и обявената от Бенямин Нетаняху победа само ще ожесточи опозицията срещу неговата националистка партия “Ликуд”. С която мнозинството от по-младите израелци не успяват да се идентифицират. Резултатът от вота също така предполага, че Нетаняху все пак ще трябва да търси подкрепа от поне двама независими депутати в Кнесета, за да си осигури управляващо мнозинство.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"