Д-р Брънзалов: Съществува риск от епидемични взривове по храмовете

Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС заяви пред БНР, че в дните на великденските празници са необходими по-строги мерки: "Съществува риск от епидемични взривове по храмовете. Апелираме да се спазват мерките на оперативния щаб, за да не се затрупат болниците от заразени с коронавируса".

Във връзка с настояването на БЛС за "зелен коридор" за деца в парка и за отваряне на женските консултации, д-р Николай Брънзалов каза, че отговорът от Министерството на здравеопазването е бил, че на този етап не може да се осъществи.

Ще намерим решение и за ваксинирането на децата по имунизационния календар, но науката казва: "В епидемична обстановка да се поставя на изпитание имунитетът на пациентите по друг повод - е рисково!".

"Доколко кривата на новите случаи ще нараства плавно и кога ще направим т.нар. плато, зависи от обществото - как спазваме указанията на Националния оперативен щаб и ще желаем да се предпазим, заяви Брънзалов. По думите му от много неща зависи как ще протече епидемията в България.

Д-р Брънзалов коментира, че лекарите не са учени да лекуват по телефона, но на този етап това е начинът за контакт между личен лекар и пациент: "Стараем се да осъществяваме бърз контакт с пациентите, които имат оплаквания, но може да има изкривявания, защото преглед по телефона е нещо неосъществимо". Той коментира, че често хората прибягват до самолечение и късно търсят лекарска помощ. Според него това често се случва при хора, завърнали се от чужбина, които нямат личен лекар в България.

Заместник-председателят на БЛС припомни, че за вирусна инфекция антибиотиците не са подходящото лечение и уточни, че не се изписват антибиотици по телефона, защото за тях трябва рецепта. Той изтъкна, че решението ще е електронната рецепта.

Лекарят уточни, че личните лекари не трябва да посещават пациентите по домовете им: "Ако не опазим лекарите, ще стане като в Италия - те признаха, че не са опазили медицинските си специалисти. Нямаме алтернатива, с която да можем да се справим. Опитваме се максимално близо да бъдем до нашите пациенти. Трябва да гледаме на всеки от тях като на потенциално заболял от Covid-19".

Той посочи, че общопрактикуващите лекари са разбрали, че трябва да си помогнат сами, защото от държавата са получили 8000 маски за еднократна употреба, която може да стои на лицата им за 2 часа: "Благодаря на големия футболист Димитър Бербатов! Създаде се кампания "Героите в бяло" и в момента офисите на нашите колеги са складове за разпределение на всякакъв вид защитни средства".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"