Д-р Хасърджиев: Над 600 са обажданията за ден на телефонната линия за пациенти с хронични заболявания

"Покрай усилията да се справим с коронавируса и покрай карантината се появиха много от проблемите на здравната ни система. Те са известни, но като че ли все бяха отлагани във времето", заяви пред Нова тв д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

На номер 0800 14 515 пациенти с хронични заболявания ще имат възможност да получат информация от специалисти в ендокринологията, кардиологията, онкологията, инфекциозните болести и др. На 0800 14 515 пациентите могат да се свържат и с психолог, с когото да обсъдят тревожността или притесненията си в извънредната ситуация. Линията не обслужва спешни състояния.

"Горещата линия за пациенти с хронични заболявания не е отворена случайно. Това се случи след консултации с дружества, които ни алармираха, че има проблеми. СЗО също алармира, че основната група жертви ще бъдат хората с придружаващи заболявания", добави той и подчерта, че почти всички смъртни случаи с коронавирус у нас са и с различни заболявания.

"Само от днешния ден има над 600 обаждания към специалистите. Хората звънят с всякакви въпроси, но най-вече защото не могат да се свържат с личните си лекари. Попаднахме на много тежки и различни казуси", сподели Хасърджиев. Според него основният проблем е, че в момента няма възможност за дистанционен обмен на документи.

"Налага се пациентът да ходи в големия град, в болниците. Една пациентка, която живее в провинциален град, е споделила, че трябвало да мине 5 КПП-та, за да стигне до онкоцентъра, в който се лекува, за да й кажат, че няма лекарство за нейния вид рак. Върнали са я за понеделник. Тя е можело да се консултира по телефона дали това лекарство го има и дали въобще да се разхожда", обясни той. Според него телефонната линия ще е полезна занапред, но за сега подпомага да се събере информация къде са истинските проблеми.

"В непрестанна връзка сме в институциите. Като че ли и там започна да се разбира, че нямаме никакво време и трябва незабавно да се облекчи административната процедура", добави Хасърджиев.

Според него единственият начин в България да започнат поетапно да отпадат мерките е като защитим тези, които ще дадат най-големите жертви. Той смята, че системата ни още не е готова, но се надявам по време на епидемията да се направи всичко възможно.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"