Жилищата в София са 30% по-скъпи от тези във Варна

Оживлението на пазара се разраства и към областни градове

Новото строителство доминира в търсенето

Северните квартали имат потенциал

Апартаментите в София са близо 30% по-скъпи от тези във Варна и с 42% спрямо жилищата в Пловдив. Средната цена на квадратен метър в София е 1088 евро, а средната крайна покупна цена на апартаментите в столицата достига 89 307 евро, показват данни на компания на пазара на имоти.

Най-скъпите столични квартали за покупка на двустайно жилище са “Яворов” и “Иван Вазов”, където цената на квадратен метър е над 2000 евро. В топ пет попадат още “Лозенец”, “Изток” и “Оборище”, където средните цени на квадратен метър също доближават този праг.

В същото време във Варна цените на апартаментите достигат 837 евро за кв. м. Морската столица обаче е чак на трето място по цени на апартаментите в страната. Втората позиция след София е за Бургас, където средната цена на квадратен метър достига 863 евро. В тези три града цените на апартаментите вървят бързо нагоре през последните години.

Апартаментите в Пловдив също поскъпнаха през последите години като средната цена достигна 765 евро за кв. м. Доброто икономическо развитие, нарастването на доходите на населението и трудовата миграция към града благодарение на индустриална зона “Тракия” подкрепят жилищния пазар в града.

Оживлението на пазара на жилищни имоти се разпространява и към други по-големи областни градове като Русе, Стара Загора, Плевен и Враца, където все по-често се наблюдават сделки “на зелено”.

Имотите ново строителство доминират в търсенето на купувачите. Все повече хора се насочват и към покупка на жилища в начален етап на строителство заради по-ниските цени в сравнение с проектите в напреднал етап на изграждане. Това обаче има и своите рискове, свързани със способността на инвеститора да завърши целия проект.

Южните квартали в София продължават да са предпочитани от купувачите благодарение на близостта им до центъра и основни точки на града. Същевременно интересът на инвеститорите към северните и западните райони на столицата се засилва заради близостта до спирки на метрото и наличието на терени с потенциал за развитие на нови проекти, сочат наблюдения на имотни агенции.

Сред популярните квартали за покупка на жилище в столицата са “Манастирски ливади”, “Витоша”, “Дианабад”, “Младост”, “Малинова долина”, както и някои по-крайни квартали като “Връбница”. Тенденцията през последните години за ръст на строителството на комплекси от затворен тип в и около столицата се запазва. Най-сериозен интерес от страна на инвеститорите предизвикват зоните около Лозен, Панчарево и Герман.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"