Иван Иванов от Ямбол: С програмата на д-р Емилова стопих трайно 36 килограма

Мъжът се излекувал от сърдечна аритмия и е здрав без лекарства

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 46 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Само за 6 месеца след първата си среща с д-р Емилова през 2014 г. Иван свалил 21,5 кг, от които цели 18,8 кг били мазнини. Мъжът пристигнал в медицинския център през януари, мотивиран да се справи със затлъстяването и сериозни проблеми със сърцето. Казва, че 20-те дни на плодове, чай и мед преминали много леко и не усетил глад нито веднъж.

За програмата на д-р Емилова знаел от медиите и когато решил да є се довери, направил предварителна подготовка. Намалил приеманите количества храна, опитал разделно хранене и успял да свали сам няколко килограма от натрупаните 110 при ръст 177 см. Кантарът отмервал печалните резултати от работен стрес и богати маси, на които не липсвало нищо. Иван редовно приемал сериозни количества сирене, кашкавал, месо, тестени изкушения. Нервното напрежение от строителния бизнес, в който работи, потискал с две, а често и с по три кутии цигари на ден. Пушенето оставил от раз, щом решил да се бори за здравето си и никой не е в състояние да го убеди, че този вреден навик е неизкореним.

Мъжът получавал тежки пристъпи на сърцебиене и ръцете му изтръпвали до неподвижност, установена била абсолютна аритмия и му назначили медикаменти. Заради слабия им ефект ги сменяли често, но Иван се чувствал постоянно изморен, спял лошо и непрестанно бил под стрес, че аритмията ще го връхлети отново. Когато хапчетата станали по 16 на ден, решил да ги спре. Изхвърлил 3 торбички с лекарства, убеден, че избавлението няма да дойде от тях.

Казва, че официалната медицина се е специализирала в писане на документи и рецепти, и само при д-р Емилова е открил, че грижовното отношение към пациента е по-важно от всякакви хапчета. Удивлява се как лекарката и нейния екип винаги имат време да изслушват с внимание и да назначават точните и необходими изследвания и са осигурили в центъра най-модерната апаратура за провеждането им, без излишно чакане и разхождане по кабинети.

От януари до май 2014 г. Иван спазвал стриктно съветите на д-р Емилова. Всяка седмица оставал по 2 дни на плодове и чай, рядко консумирал месо и риба. Свалил за около половин година 36 кг и се чувствал отлично.

Сънят се нормализирал, кръвното му налягане било в норма, сърдечната аритмия все по-рядко го оставяла без сили. Много познати подигравали мъжа за новия начин на живот и се удивлявали, че сам си причинява лишения. Но забравили насмешките, когато видели, че Иван е станал енергичен поне колкото двамата си сина, които работят заедно с него и все по-често се ангажират изцяло с бизнеса. Те също проявяват интерес към програмата, а съпругата е най-верният му поддръжник и е пригодила семейното меню според нормите за здравословен живот. Често приготвя постни супи според сезонните зеленчуци. Идвала е с мъжа си в центъра на лекарката.

Ако всички българи спазват предписанията на д-р Емилова, ще бъдем здрава нация и няма да правим компромиси с храни боклуци, споделя Иван. Според него всеки е отговорен за здравето си и за хората, които обича. И не бива да си намира оправдания, че няма време и възможност да посети медицински център, в който се осигурява цялостно лечение и профилактика. Най-лесно гладуване се прави в атмосфера на разбиране, споделяне и насърчение, казва той. Може да се отклониш от предписанията, ако го правиш изцяло сам или си под голям стрес.

Така се случило и с него. Позволил си по-обилно хапване и натоварен работен ритъм и болестите отново се активизирали. Лекар от службата по трудова медицина установил, че Иван има сърдечна аритмия и дори е застрашен от внезапен фатален край. Започнало пак ходене по болници- у нас и в Испания и приемане на медикаменти. И отново избавлението дошло с програмата на д-р Емилова.

След няколко по-дълги гладувания, ограничаване на животинските продукти и разтоварващи дни мъжът е в отлично състояние без лекарства. През 2019 г. направил 30-дневна програма с 20 дни захранване по индивидуална схема от медицинския център. Новата 2020 година започва с 20 дни на плодове, чай и мед, захранването е 10-дневно. Иван е убеден, че по-дългото лечебно гладуване трябва да е два пъти годишно и го сравнява с традиционните за нашия народ пости- за Великден и за Коледа.

Редовно правените в медицинския център ехокардиографии показват, че сърцето на Иван работи в нормален ритъм. Мъжът е щастлив, че са отзвучали и проблеми със злъчката, установени му преди време с изследвания. Плодовете вече са важна част от неговото меню. Точно по съветите на д-р Емилова семейството консумира откъснати в собствената градина плодове в сезона им на слънчево зреене. Отглеждат 40 дръвчета и през по-щедрата 2018 година от май до октомври имали на трапезата от ранни череши до дюли. През миналата година дръвчетата дали бедна реколта и според Иван това е в резултат на безпощадното ни отношение към природата. Ако не се научим да я щадим и уважаваме, тя ще продължи да напомня, че днешната безотговорност ще се стовари върху децата и внуците ни с непредвидими последици.

За натрупаните преди време килограми мъжът търси обяснение и в прекратената активна спортна дейност. Бил е алпинист и сега в медицинския център се включва с желание в осигурените многобройни двигателни активности - плуване, походи, фитнес, гимнастически програми. Според д-р Емилова Иван е имал волята да изкачи най-високия и важен връх- към живота без болести и в хармония с природата.

 

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

Картофена крем супа (1 порция)

Продукти: 1 средно голям картоф, 1/4 глава кромид лук, 50 г. целина глава, 1 скилидка чесън, 100 мл оризово мляко, 1 суп. лъж. кокосово масло, 2 щипки хранителна мая и по 1 щипка морска или хималайска сол и риган, сок от 1/2 лимон

Приготовление: Нарязваме на едри парчета картофа, лука, целината и чесъна. В малка тенджерка ги заливаме с 200 мл вода (или бульон от картоф, морков и целина) и оставяме на слаб огън до увиране. Дръпваме от котлона и прибавяме всички останали съставки. Връщаме да заври за 1-2 мин. и като поизстине, пасираме.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Калина Цачева

Този уебсайт използва "бисквитки"