Китай ще реформира системата си за превенция на болести

Китай ще реформира системата си за превенция и контрол на болестите, за да отстрани слабостите, които бяха разкрити от коронавирусната епидемия. Това заяви днес представител на здравните служби.

Китай е критикуван в страната и в чужбина за първоначалните бавни реакции на епидемията, която избухна в голям мащаб в Ухан. Оттогава вирусът се разпространи в целия свят. С него са заразени вече над 4 милиона души, а починалите от COVID-19 са вече над четвърт милион.

Тази коронавирусна епидемия е голямо изпитание за управлението на страната ни и за способността за управление. Тя разкри слабите страни в основните епидемиологични и обществени здравни системи, каза пред журналисти заместник-ръководителят на китайската Държавна комисия по въпросите на здравеопазването Ли Бин.

Комисията планира да изгради централизирана и ефективна верига на управление, а освен това да реформира и модернизира системата за превенция и контрол на заболяванията, каза още той.

Комисията също така цели да използва по-добре масивите от данни, изкуствения интелект и облачните изчисления за по-добър анализ на болестта, проследяване на вируса и разпределяне на ресурсите.

Ли допълни, че Комисията планира да активизира изследванията на основните технология, да подобри медицинското осигуряване и да гарантира наличие на материали при извънредни ситуации.

В Китай не са регистрирани нови смъртни случаи от коронавирус от 24 дни.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"