Кухнята влиза в хола на българина

Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

Фокусират се предимно към тристайните апартаменти

Купуват най-скъпите без кредити

Заради по-забързания начин на живот на хората на ръководни позиции в големи компании, кухнята изчезва от плановете на новото строителство като отделна стая. Все повече клиенти, които търсят нови луксозни жилища в столицата, предпочитат да си взимат храна за вкъщи, да излизат на заведения и все по-рядко канят гости и готвят за тях. Затова нямат нужда от отделна кухня в жилището си, а по-скоро търсят апартаменти, в които помещението за готвене да е слято с хола или трапезарията, разказаха представители на инвестиционно-строителна компания.

Новото строителство се фокусира предимно към тристайните апартаменти, които имат дял от 50%. Двустайните има 20% дал от новото строителство, а останалите 30% са многостайни жилища или боксониери, но маломерни жилища се правят рядко, тъй като не се търсят.

Експертите отчитат ръст на сделките с имоти ново строителство спрямо апартаментите в стари сгради. От инвестиционната компания регистрират два ключови показателя, които мотивират крайното решение на купувачите – локацията и вътрешното разпределение на имотите. По отношение на профила на клиентите, от компанията посочват, че около 40% от купувачите са служители на високи позиции или работят в IT сферата. Около 24% от клиентите с собственици или съсобственици на компании в сфери като строителство, енергетика, геодезия, автомобилостроене, медицина, услуги или имат друг собствен бизнес.

„Сделките с външно финансиране не са резултат от невъзможността на хората да се сдобият с имота с лични средства. Те купуват с кредит, просто защото лихвите са ниски. Изключение правят само най-скъпите имоти, при които доминират плащанията със собствени средства”, коментира Ирина Кънева от инвестиционно-строителната компания. По данни на компанията, когато купуват ново жилище, голямата част от клиентите продават старо.

Обособява се обаче и група от спекуланти, които се опитват да изкарат пари от апартаменти, който купуват “на зелено“ и продават на печалба при наличие на АКТ 16. Интересна тенденция е, че около 10% от жилищата в една сграда, обявена за строеж в хубав квартал, се продават веднага след обявяването на строежа. До АКТ 16 качествените жилища в София се разпродават при по-големите строителни инвеститори.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Катерина Ковачева

Този уебсайт използва "бисквитки"