Лекарска организация призова за затваряне на джамиите в Пакистан

Лекарите от Пакистанската медицинска асоциация написаха писмо с искане мюсюлманското духовенство и премиерът на Пакистан да преразгледат решението си да оставят джамиите отворени по време на месеца на пости Рамазан. Те предупреждават, че това може да доведе до взрив на случаи на Ковид-19, и допълват, че сегашният им брой и без това се увеличава с бързи темпове в цял Пакистан, предаде БТА.

Големите струпвания на хора само ще влошат положението с броя на заразените и ще претоварят системата на здравеопазване, която разполага с по-малко от 3000 легла за спешни случаи при население от 220 милиона души, заяви д-р Кайсер Саджад, генерален секретар на асоциацията и един от авторите на писмото. Броят на заразените в момента расте с по около 500 на ден, допълва той, а големите струпвания на хора в джамиите по време на Рамазана със сигурност ще претоварят лекарите и работещите в спешната медицинска помощ, предупреди той в интервю.

Вчера Пакистан отчете най-голямото си увеличение на заразените за денонощие, над 700 нови случая. Днес са регистрирани още 533, с което общият брой на позитивните случаи става 9749. Починалите са общо 209.

Пакистанското правителство призова за социална дистанция в джамиите, но остави на местните духовници във всяка джамия да следят за спазването на правилата, дори и въпреки че джамиите открито не се подчиниха на предишна заповед да ограничат присъствието на молещите се до не повече от петима. На телевизионните кадри продължават да се виждат хора, които се молят един до друг.

Премиерът Имран Хан отхвърли критиките и нареди на правоохранителните органи да не пречат на хората да ходят в джамиите, въпреки че други мюсюлмански страни затвориха джамиите, за да ограничат разпространението на епидемията на своя територия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"