Любимите рецепти на Гергана Стоянова

Актрисата спазва режим 8 часа с храна, 16 - без

Наричат актрисата Гергана Стоянова “най-известният женски глас в България”. Можем да кажем, че е изпълнила мисията в живота си дори само с програмата SpeachLab - Гергана, с която незрящите ползват компютри и мобилни устройства. Да не говорим за стотиците филми, анимации и сериали, които е озвучила.

Само за последния месец Гергана мина през актьорски предизвикателства, които са комплимент за всеки актьор. По големите екрани тръгна “Д-р Дулитъл”, където озвучи главния съветник на Робърт Дауни Джуниър - Папагала, звучащ в оригинал с гласа на Ема Томпсън. Откри киносезона с участието си в най-успешния роден сериал “Откраднат живот”, където очакваме развитието на героинята є Поли Грънчарова.

Беше аплодирана от публиката в спектакъла “Джакпот” на сцената на театър “Сълза и смях”. Прочете още една книга за платформата за книги Storytel - “Холивудски мъже” на Джаки Колинс. Ежедневното й сутрешно предаване “По-иначе с Гергана” по телевизия “Българе” бе отличено от Фондация “Годишни награди за пътна безопасност” за каузата за намаляване на жертвите по пътищата. Дублира всички жени и деца в нашумелия тв сериал “Ел Чапо”. Режисьорът Георги Кънчев, завършил колеж в Кеймбридж, я избра за героиня в късометражния си филм тип социална реклама, която насърчава доброто психично здраве.

По повод участието си в “Черешката на тортата” Гергана казва: “Готвя добре, но самочувствие на кулинар нямам, защото не съм и чревоугодник. Не се лишавам от нищо, което ми се яде, но се храня в режим Фастинг - 8 часа ядеш, 16 (в които влиза и сънят) не ядеш. Не обичам и не ям никакви пакетирани храни, не пия сокове. Ям много мазно - сланина, ребра, червено месо. Не знам кой казва, че е вредно, обаче повече от 15 години не съм боледувала. Започвам деня си с огромна чаша топла вода с половин изцеден лимон или с прясно изцеден грейпфрут. Не закусвам. В менюто на мечтите ми влизат всякакви морски храни без изключение, ядки, салати и... без да се смеете - свински уши, хрущяли и мазно! Казах ли чаша студено червено вино?”

 

Разядка Скордаля

Необходими продукти:

4 картофа

4 с. л. галета

4 скилидки чесън

1 каф. ч. зехтин

4 с. л. ябълков оцет

лимон - няколко капки

сол

Начин на приготвяне:

Картофите се измиват, белят и сваряват в леко подсолена вода. Намачкват се на пюре. Чесънът се почиства и пюрира. Всички продукти се смесват и разбъркват до получаване на еднородна смес. Ястието е подходящо както за разядка, поднесена с препечен хляб, така и за гарнитура към риба.

 

Салата с печени патладжани

Необходими продукти:

4 средно големи патладжана

2 печени червени чушки

2 розови домата

200 г. биволско сирене

50 г. орехи

4 скилидки чесън

1/2 връзка магданоз

2 стръка пресен зелен лук

зехтин, ябълков оцет и сол - на вкус

Начин на приготвяне:

Патладжаните се измиват и подсушават, режат се на половини, правят се леки разрези с нож на няколко места по сърцевината им, посипват се първо със зехтин, след това със сол, и накрая с нарязан на тънки филийки чесън. Половините се слепват една с друга и всеки патладжан се увива във фолио, пекат се в загрята на 200 градуса фурна за около 40 мин. В купа се смесват обелените и нарязани на средни кубчета домати, изпечените, почистени и нарязани на ситно печени чушки, наситнените магданоз и лук. Овкусява се със зехтин, сол и малко ябълков оцет. Орехите се запичат леко на тиган. Сиренето се натрошава на по-едри парченца. В центъра чиния се поставя половин изпечен патладжан, върху него от доматената смес и накрая натрошено сирене. Около него се поставят орехите на едро. Финално се поръсва с билков зехтин и наситнен магданоз.

 

Десерт с тиква

Необходими продукти:

1 тиква-цигулка

200 г. заквасена сметана

мед

запечени орехи

кафява захар

канела

прясна мента

Начин на приготвяне:

Тиквата се реже на 2 половини по дължина, почиства се, леко се нацепва с нож, поръсва се с кафявата захар и се пече до готовност. След като се охлади, се отделя от кората и се намачква на пюре с вилица. В стъклени чаши се редуват ред тиква, орехи, заквасена сметана и мед. Украсява се с мента и канела. По желание сервираме заедно с чашка ликьор.

 

Паламуд с аспержи и скариден сос

Необходими продукти:

2 пресни паламуда

12 аспержи

4 ленти прошуто

За соса:

100 г. скариди

1 скилидка чесън

1 с. л. зехтин

1 щипка шафран

100 г. течна сметана

сол, черен пипер и лимон

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства, филетира се на общо 4 филета и леко се осолява. Аспержите се оформят на снопчета от по 3 бр. и се увиват с прошуто през средата. В по-голяма тава се нареждат от едната страна аспержите, посипват се с малко зехтин и сол и се пекат в загрята на 160 градуса фурна за 4-6 мин. След това в другия край на тавата се поставят филетата паламуд, овкусени със сол и зехтин, и се запича заедно с аспержите за още 5-6 мин. Сосът се приготвя, като ситно нарязаните скариди се запържват със зехтин и чесън, прибавя се течната сметана и се овкусява със сол, черен пипер, малко изстискан лимон и щипка шафран. В чиния се поставя филе и снопче аспержи, сосът се сервира отделно.

Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"