Магазините в София с 8% по-високи наеми

Бизнес имотите с най-висока доходност в ЕС

На най-оживената търговска улица искат 54 евро/кв. м на месец

Наемите на магазините на водещата търговска улица в София - бул. “Витоша”, нараснаха с 8% за година и към средата на миналата година достигнаха средно 54 евро/кв. м, показват данни на консултантска компания. София е един от двата пазара в Европа с ръст на наемите на основната търговска улица. Другият е Виена, където е отчетено повишение от 1,3% за година.

Доходността от имотите на бул. “Витоша” е около 7,5% с перспектива да остане стабилна. В сегмента на търговските площи пазарът ни се конкурира по доходност с Братислава и Букурещ. Москва е лидер в Европа с доходност от 11,5%.

Наемите на офиси в централните зони на София останаха стабилни на ниво от около 15 евро/кв. м. На годишна база, обаче наемите нарастват с малко над 7%, пише в анализ на консултантската компания.

Доходността от офисите в центъра на София достига 7,5%, което представлява спад с 25 базисни пункта в сравнение с предходното тримесечие, както и на годишна база. Въпреки това българският пазар на първокласни офиси е лидер по доходност в рамките на ЕС. По-високи стойности са отчетени само в Москва и Истанбул - съответно 9,25% и 7,75%. Перспективата е доходността от офисите в София да остане стабилна, посочват от консултантската компания.

Общо за страните от Европа наемите на офиси нарастват средно с 1,1% спрямо предходното тримесечие и с 3,3% на годишна база, което е най-бързият темп на увеличение от 2012 г. насам. Германия е водещ двигател на пазара на офиси със среден ръст на наемите от 2,4% за тримесечието. В Берлин повишението достига почти 6%, а във Франкфурт - малко над 3%, подкрепено от силното търсене и слабото предлагане на сгради клас А.

Доходността от първокласните офиси в централните райони на наблюдаваните от компанията градове в Европа остава стабилна на ниво 4,35%.

Европейският логистичен сектор продължава да се развива успешно със силен растеж на наемите на фона на засилено търсене от страна на инвеститорите, пише в доклада. Най-силен растеж на наемите на логистични площи се отчита в Централна и Източна Европа - 4,4% в Будапеща и 2,7% във Варшава. В Хамбург увеличението е 3,7% на фона на недостига на площи и силното търсене, обусловено от рационализирането на дистрибуторските мрежи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"