Млади и образовани хора купуват жилища

Новото строителство привлича с атрактивни условия

Гледката и обзавеждането влияят на цената

Продават в други градове, за да влагат в София

Нараства броят на младите хора, които купуват апартаменти, разказаха брокери на имоти. Най-често това са образовани хора, със стабилна работа и добри доходи, които им позволяват да изплащат кредитите за покупка на дом, защото малка част от тях имат 100% от необходимата за сделката сума. Затова ниските лихви и политиката на Европейската централна банка оказват благоприятно влияние на пазара на имоти. Добрите национални макроикономически показатели също допринасят при взимането на решение за покупка на апартамент.

За цената на имота значение имат много фактори, които трябва да бъдат отчетени. Безспорно един от основните фактори е кварталът, но също така са важни всички характеристики на сградата - качество на строителството и конструкцията, заобикалящата я среда и наличието на транспортни връзки, зеленина и паркове. Цената се влияе и от съседите, гледките от терасите, етажа, обзавеждането, наличието на паркинг, детска градина, магазини и много други.

Новото строителство в момента привлича интереса на купувачите с атрактивни цени, но и поради факта, че сградите са строени съгласно новите нормативни изисквания, със съвременни материали и с прилагането на модерни технологии.

При старите апартаменти освен пари за покупката трябва да бъде предвидена и значителна сума за ремонт, за да може човек за де нанесе в един приветлив и уютен дом. Новите сгради имат преимущество и с по-привлекателни общи части, нови асансьори, много добра топлоизолация, нова водопроводна мрежа и ел. инсталации. За апартамент, който още е на етап “в строеж”, цената е по-ниска. Това е много важно както за хората, които нямат цялата необходима сума за покупката и взимат заем, така и за тези, които инвестират спестяванията си тъй като могат за постигнат по-висока доходност при отдаване под наем.

Много хора продават имотите си в други градове, за да инвестират парите в София. Потокът на миграция към столицата расте. Затова и големият интерес към покупка на жилища в София ще се запази, коментират брокери на имоти.

 

Ипотеките са с 2,7-3%

Лихвите остават ниски и през 2020 г.

Взимат 10 хил. имота годишно със заеми

Лихвите по кредитите ще останат на настоящите ниски нива и през 2020 г., смятат банкери и кредитни консултанти. Средната вноска по ипотечните кредитите е 800-900 лв., а лихвите по тези заеми са на нива от 2,7-3%, каза кредитният консултант Тихомир Тошев. “Лихвите се задържаха на ниски нива, като и през 2020 г. не очаквам изменения”, каза експертът.

През 2020 г. очаквам ръст в кредитирането от около 5-8%, допълни Тошев. Според него, въпреки поскъпването на имотите у нас, те продължават да са най-евтини в целия Европейски съюз. Което е съвсем нормално - най-евтините имоти са в държавата, в която са най-ниските доходи в ЕС.

Ниските лихви карат хората да бъдат активни на имотния пазар. Освен това доходите в големите градове в страната растат с 10-12% за година, или с по-високи темпове от увеличението на цените на имотите. Това прави имотите по-достъпни.

Ежегодно банките финансират покупката на около 10 хил. апартамента. При 3-4 млн. домакинства това не е много, смятат банкери. Ипотечните кредити нарастват със стабилни темпове през последните години като един на всеки 3-4 имота се купува с кредит. У нас има около 180 хил. ипотечни кредита, което е едно от най-ниските нива в ЕС спрямо населението на страната. Което означава, че тепърва може да очакваме ръст в кредитирането.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"