Над 100 000 са излекуваните от CОVID-19 в Турция

Почти 102 000 човека са излекувани в Турция от коронавируса, активните случаи са под 38 000 души, сочат последните данни от югоизточната ни съседка. Около 1600 са новите заразени днес, 2800 са оздравелите пациенти.

Още 58 души загубиха живота си, с което общият брой на жертвите на новия коронавирус в Турция надмина 3950. Намиращите се в интензивни отделения обаче за пръв път спаднаха под 1000.

Разпространяването на заразата от КОВИД-19 в страната е под контрол, 70% от заразените вече са излекувани, заяви на пресконференция турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа след заседание на научния съвет в Анкара. Той посочи, че от петата седмица след първия потвърден случай на 11 март се наблюдава стабилна тенденция към подобряване на ситуацията.

Страната има капацитет да извършва по 50 000 теста за коронавирус дневно, увери турският здравен министър. Екип от над 6000 души е проследил над 720 000 души, които са имали контакт с някой заразен. Определени са още 150 000 души, които да бъдат тествани заради контакти с носители на заразата.

Фахреттин Коджа отново предупреди, че социалният живот вече трябва да се води контролирано, при носене на маски и спазване на предохранителни мерки. Той отново предупреди за риска от струпването на много хора на едно място.

Днес за пръв път след 40 дни децата до 14 години можеха да излизат за 4 часа между 11 и 15 часа. В неделя в същия отрязък от време имат право да се разхождат гражданите над 65 години, този петък за пръв път от въвеждането на забраната ще могат да излязат младежите между 15 и 20 години.

Министърът на културата и туризма Мехмед Нури Ерсой обяви 132 мерки, които конкретизират хигиенните мерки за начало на туристическия сезон.

Училищата ще бъдат отворени в най-сигурното време, по най-сигурния начин, написа в „Туитър“ образователният министър Зия Селчук. Той уточни, че научните данни за ситуацията с коронавируса ще определят точната дата за отваряне на учебните заведения.

Почти 1,25 млн. души са посетили в понеделник търговските центрове, които бяха отворени тогава. 40% от клиентите са били в Истанбул и Анкара, съобщи президентът на сдружението на инвеститорите в търговски центрове Хюсеин Алташ. Той уточни, че в обичайните дни преди пандемията около 6,5 млн. турци са посещавали моловете дневно. По думите му обаче, сега хората влизат и пазаруват конкретни стоки, които са си набелязали и заради това оборотът е бил около 40% от обичайните нива, въпреки че посещаемостта е била под 25 на сто. Въпреки това ново социологическо проучване посочва, че около 40% от хората в Турция не излизат от домовете си.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"