НАТО разширява присъствието си в Ирак

Министрите на отбраната на страните от НАТО са решили днес алиансът да разшири обучителната си мисия за въоръжените сили на Ирак. Това съобщи след първия ден от заседанието генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, информира БТА.

Той отбеляза, че това е първа стъпка от обсъжданото допълнително присъствие на НАТО в Близкия изток. Столтенберг поясни, че всяка следваща стъпка в Ирак ще бъде съгласувана с правителството в Багдад. Той добави, че силите на пакта и сега са в близкоизточната страна по покана на иракското правителство.

Столтенберг съобщи, че обучителната мисия, прекъсната в началото на годината заради нарасналото напрежение между САЩ и Иран, ще бъде възстановена при първа възможност. Той допълни, че НАТО се подготвя да поеме част от дейността на международната коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД) в Ирак. Всички държави от НАТО са част от коалицията, поясни генералният секретар.

По неговите думи ИД е общ враг за НАТО и за Ирак. Столтенберг уточни, че днес е било взето принципно решение за разгръщане на иракската обучителна мисия. Рано е да се посочат бройката на военните за разширената мисия и задачите, които ще им бъдат поставени, поясни той в отговор на въпрос на пресконференция. Столтенберг допълни, че НАТО обмисля разширяване на присъствието си в Близкия изток и Северна Африка, защото нестабилността в този регион увеличава опасността от миграция и тероризъм.

Генералният секретар отбеляза, че в Афганистан силите на НАТО с годините са били намалени от 100 хиляди на 16 хиляди бойци. По неговите думи това е станало възможно заради успешната обучителна мисия на алианса за афганистанските специални сили. Талибаните трябва да покажат, че желаят и могат да допринесат за намаляване на насилието, че са склонни на отстъпки, заяви Столтенберг по повод преговорите със САЩ.

Той осъди от името на алианса ударите срещу цивилни в Идлиб и призова сирийския режим, подкрепян от Москва, да прекрати тези удари. Столтенберг изрази подкрепата на НАТО за усилията под егидата на ООН за постигане на мир в Сирия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"