От кайма става всичко

Каймата не е само за приготвяне на кюфтета и кебапчета. От нея могат да се правят разнообразни ястия, комбинирани със зеленчуци, каквито има в изобилие на пазара в момента. Тя е подходяща храна за деца и възрастни, които имат проблеми с дъвкането. В каймата може да се смесват различни видове меса – свинско и говеждо, телешко и агнешко, което я прави по-вкусна и не толкова мазна, колкото е само свинската. Истинските майстори имат свои тайни за овкусяването й, но задължително е да сложите черен пипер и кимион.

 

Гнезда от кайма

Необходими продукти:

6 яйца

7-8 гъби

1 кг кайма

2 ч.л. чубрица

черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Омесете каймата с подправките и я разделете на шест равни части. От всяко едно късче кайма оформете гнезда. Поставете така оформените гнезда в намазнена тава и във всяко чукнете по едно яйце. По желание можете да наредите резенчета гъби отстрани. Печете така приготвените гнезда в предварително загрята на 250 градуса фурна до готовност. Бихте могли да измислите различни пълнежи за вашите бързи и вкусни гнезда от кайма: печени чушки, кисели краставички, нарязани гъби, царевица, зеленчуци, лютеница, топено сирене, кашкавал и др.

 

Мусака с кайма и патладжан

Необходими продукти:

2 патладжана (големи)

700 г кайма, свинска, телешка или смес

2 червени чушки

1 морков (голям)

2 глави кромид лук (големи)

7-8 скилидки чесън

200 г домати от консерва или 2-3 пресни настъргани

5-6 картофа

1/2 ч.л. черен пипер

1/2 ч.л. бахар (млян)

2 с.л. сух босилек или 5-6 клонки пресен

2 с.л. червен пипер

За заливката:

2 яйца

1/2 кофичка кисело мляко

2 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

Нарязвате патладжана на шайби с дебелина от около 1 см. Осолявате ги и след като им изтече горчивата вода, се пекат на грил тиган до омекване. Нарязвате всички зеленчуци на дребно (без доматите и картофите) и ги задушавате с малко мазнина до омекване за 5-6 мин. Добавяте каймата към тях, както и доматите, и ги задушавате още 5-6 мин., като ги разбърквате от време на време. Накрая прибавяте подправките, разбърквате сместа и махате от котлона.

Плънката вече е готова и може да пристъпите към редене на мусаката в тавичката. Най-отдолу покривате дъното с нарязаните на кубчета или шайби картофи. Върху тях изсипвате цялата плънка а най-отгоре редите патладжана, който сте приготвили на грил тигана. В сместа би трябвало да е останала течност, така че не се налага да добавяте вода. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 мин. След това заливате мусаката с разбърканата смес от яйцата, киселото мляко и брашното. С нея печете още 15 мин.

 

Картофи с кайма

Необходими продукти:

1 кг картофи

500 г кайма

1/2 каф.ч. олио

2 люти чушки

1 глава лук

3-4 скилидки чесън

по 1 щипка сушени мащерка, естрагон, риган

1 щипка розмарин на връхчета

магданоз

черен пипер, сол

вода до покриване на продуктите

Начин на приготвяне:

Сипваме на дъното на тенджера олио и запържваме каймата, докато хване цвят. Вадим я с решетъчна лъжица и отцеждаме от мазнината. В същата мазнина задушаваме под капак нарязаните на порции и измити картофи с малко вода. Добавяме всички подправки и ситно нарязаните лук, чесън и люти чушки. Всичко се разбърква добре и щом водата почне да се изпарява, връщаме каймата към останалите продукти и продължаваме да задушаваме. Осоляваме на вкус. Ястието трябва да остане почти на мазнина. При сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.

 

Адана кебап

Необходими продукти:

500 г телешка (агнешка) кайма

1 сладка чушка

1 люта чушка

2 средни глави лук

1 връзка магданоз

1 ч.л. млян кимион

1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер

4-5 скилидки чесън

50 г краве масло със стайна температура

сол

Начин на приготвяне:

Лукът, чесънът, сладката и лютата чушка се режат на много ситно (не се стържат, а режат). Магданозът също се накълцва на възможно по-ситно. Към каймата се добавят ситно нарязаните зеленчуци, магданозът, черният пипер, кимионът, мекото краве масло и ако има нужда сол. От голямо значение е омесването на каймата. Месете около десетина минути, след което оставете в хладилник поне за 2 часа. След престой на студено каймата се оформя на малки кюфтенца или кебапчета. Нанизва се на шишове. Ако са кюфтенца, се притискат плътно едно до друго и леко се сплескват. Не ги правете много дебели, за да могат да се изпекат добре.

Адана кебапът се пече на скара или барбекю. Най-вкусен става, когато е приготвен на дървени въглища. Изпичате от двете страни. Сервирате топъл с тънки питки (арабски питки), чеснов сос и печени на скара зеленчуци.

 

Патладжанени сармички

Необходими продукти:

5 патладжана (по възможност по-дълъги)

500 г кайма

1 яйце

70 г галета (или 2-3 филии хляб, без кората)

100-150 мл прясно мляко

1 ч.л. сол и черен пипер на вкус

300 г моцарела (или кашкавал)

1-2 ч.л. риган

200-300 мл олио

За доматения сос:

1 консерва домати 800 г (или 1 килограм пресни)

300-400 г кромид лук (3-4 глави)

1-2 скилидки чесън

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Каймата се разбърква добре с яйцето, галетата (или филиите се накисват в приятно топлото мляко и след това се надробяват в каймата), млякото, солта и черния пипер. Покрива се с фолио и се оставя на студено. Ситно нарязаният лук се запържва до златисто. Добавят се нарязаните на дребно домати (предварително обелени и изстискани от семките) и счуканият чесън. Подправя се със сол и черен пипер и се оставя да къкри на среден огън около 1 час. (Сосът е готов и след 30 минути, но много по-вкусен става след продължително къкрене.) Ако се сгъсти много, се разрежда малко с вода. Патладжаните се нарязват на тънки лентички по дължина (около 0,5 см), посоляват се и се оставят около 1 час да се изцедят. Подсушават се с кухненска хартия и се изпържват до полуготовност. Доматеният сос се прехвърля в подходяща тава. Вземат се две филийки патладжан, слагат се на кръст, в средата се слага от каймата (около 30 г, топче с големината на пинг-понг) и се завива като сармичка. Нареждат се в тава, покриват се с алуминиево фолио и се пекат в предварително затоплена на 170-180 градуса фурна около 1 час. Върху всяка сармичка се слага малко от доматения сос (със супена лъжица), отгоре се нарежда нарязаната на филийки моцарела (или кашкавал), поръсва се щедро с риган и се пъхва във фурната за още 15 минути.

 

Пълнен лук

Необходими продукти:

4 глави лук

сол

100 г гъби

4 с.л. масло

250 г кайма

3 с.л. сметана

2 с.л. магданоз

125 г бульон

3 с.л. галета

Начин на приготвяне:

Лука почистете от сухите листа и пуснете в подсолена вряща вода за около 15 минути. След това изсипете водата и оставете да се охлади. Отгоре на всяка глава лук отрежете капаче и с чаена лъжичка издълбайте сърцевината. Половината от тази сърцевина нарежете на ситно и изпържете в масло заедно със ситно нарязаните гъби и каймата. Накрая прибавете сметаната и магданоза. С тази плънка напълнете купичките от лук. Поставете ги в тавичка, намазана с масло, и залейте с бульона. Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 35 минути. Галетата изпържете в малко масло и залейте пълнените лукчета преди сервиране.

Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"